Neiafu, Vavau, Konungariket Tonga, och vi förlorad e ett dygn

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 7 Aug 2009 15:18

18:39.628S 173:58.924W                               

 

                                                                      

Vi är verkligen omgivna av lågtryck. Vi lämnade inte Niue förrän tisdag eftermiddag,  4 aug, beroende på ett nytt oväder med regn och hårda vindar under måndagen. Och att gå ut i regn och kyla efter överfarten från Rarotonga var inte lockande. Efter 35 tim, 230 sjömil, anlände vi till Vavau kl 03.00 i natt fredag 7 aug. Men det är ju mer än 35 tim??  Visst, men vi passerade datumgränsen strax innan Tonga! Tonga ligger som ni ser bara på drygt 170 grader väst, men en engelsk (säg någonstans engelsmännen inte har varit!) guvernör som styrde över både Fiji och Tonga någon gång tillbaka i tiden tyckte att det var mer praktiskt om det var samma datum på de två ögrupperna. Alltså bestämde han att datumlinjen skulle gå öster om Tonga! (180 grader väst går genom Fiji!) Och på den vägen är det! Tonga ligger därför 13 tim före UCT eller 11 tim före svensk sommartid. Vi har ju hela tiden hitintills bara ställt tillbaka klockan och vunnit tid, f o m nu blir det tvärtom! Att komma in till Neiafu var som att gå i svensk skärgård.  Infarten till Neiafu gick via några små och höga tårtliknade öar där vattnet är djupt ända in. Vi har haft fullmåne båda nätterna, så det har varit nästan ljust som på dagen trots att månen har varit gömd bakom molnen. Först när vi närmade oss Vavau blev himlen molnfri och månens ljus underlättade navigationen in i viken där Neiafu ligger väl skyddad. Så skyddad att Neiafu räknas som en av de platser man kan söka sig till i händelse av orkanvarning. När vi lagt oss vid en boj och stängt av motorn var det underbart tyst härinne! Frånvaron av tjutande vindar och brusande vågor kan ibland kännas befriande!  Så vi har sovit lugnt i natt, vilket var mycket välbehövligt då vi båda hade svårt att sova under våra frivakter under överfarten beroende på ett ”småguppigt” hav (inga långa breda vågor denna gång). De flesta seglare har en eller flera fiskelinor hängande efter båten. Så även vi. Under denna överfart blev fångsten en liten tonfisk! Härligt gott och rykande färskt. mikado hade bättre fiskelycka  och bärgade både en stor wahoo och durado! T-rex som ofta har tre linor ute passerade ett tonfiskstim och hade plötsligt tre härliga tonfiskar ombord! Tonga är sedan mitten av 1970-talet en oberoende monarki, det enda av Polynesiens alla kungariken som överlevt. Totalt lever över 100 000 personer på ett fåtal av rikets ca 170 öar och är ett stort turistmål. Här finns charterbåtsbolag, resorter etc. Ett attraktivt semestermål för både australiensare och nya zeeländare. Kan jämföras med Niue, som har en resort, drygt 1000 invånare, ett flyg i veckan (kostar 3500 kr att flyga t o r Niue-Nya Zeeland), en dykfirma och längtar efter fler turister, där yachtklubben är en av de aktiva turistvärvarna. Tonga har sorg idag då en färja på väg hit till Neiafu från huvudstaden Nukualofa, Tongatapu, med passagerare  och förnödenheter kapsejsat  och med många personer saknade.  Överlevande hitintills huvudsakligen män. Tullgubben berättade att bara från hans by saknas 7 personer, barn och deras mödrar. Sex överlevande från denna ö väntas komma med flyg hit under dagen.  Under måndagen på Niue hade vi under hela dagen fem knölvalar som simmade runt i viken. De har ännu inga kalvar, men flera av valarna såg mycket dräktiga ut. Det är stora djur, lika långa som båten, 15 m. Så nu har vi verkligen fått se många valstjärtfenor, men  tyvärr är det svårt att fånga dem på foto. Idag är det precis ett år sedan vi lämnade Österskär och vi har seglat runt halva jorden!