Kuling nr 2, 2 dagar, därefter inte en droppe (reg n alltså)

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 16 Aug 2008 18:44

54:22.064N 10:09.112E

 

                                                                      

När vi skulle lämna Simrishamn onsdag förmiddag kom den sydvästliga kulingen, 17-18 m/sek, ett halvt dygn tidigare än prognosen. Nåväl, även skepparen har insett att varför stångas med elementen när man kan göra så mycket annat, så vi blev kvar de 2 dygn som sydvästen härjade.  Vi har haft ett socialt liv med vänner hela vägen från Österskär, de har kommit per båt, cykel, bil eller gående för att vi ska få träffas. Härliga möten. Även i Simrishamn fick det sociala livet sin dos. Tyvärr  är det ju alltid något som går sönder. Under seglatsen till Simrishamn slutade vår di-pool (lysdioder) akterlanterna att lysa. En lanterna som är energisnål och inte ska påverkas av saltvatten etc. 5-års garanti ingår i köpet (i princip ska de alltså inte kunna gå sönder!). Tack vare att kulingen varade i två dygn, lyckades vi få en ny lanterna levererad från leverantören (som naturligtvis menade att detta kan inte hända!), som nu är monterad och  lyser fint i aktern. Nyduschade och nyklippta kunde vi så lämna Simrishamn fredag morgon 07.00. Den lilla vind som blåste, var naturligtvis mitt i näsan de första 12 timmarna. Sedan vred vinden och ökade till 3-6 m/sek  och därefter hade vi en härlig seglats till Kielkanalens Östersjösluss (dagens position). Solen som inte visat sig under fredagen, kom fram och ”fräste” röd ner i havet. Så småningom klarnade det upp, (det var mulet hela dagen utan regn), fullmånen lyste upp havet och en efter en tändes stjärnorna. Vi gick i en mycket trafikerad led, så det var gott om lanternor på havet. Det kändes bra att vi investerat i AIS-systemet, ett säkerhetssystem som båtar över 300 registerton måste ha. Varje båt har sin identifikationssignal, som dyker upp i sjökortet hos de som har AIS.  I morse gick solen upp ur havet i Kielbukten och har sedan lyst på oss. Vi nådde Kielkanalen efter 27 timmar. Solen lyste i lä utanför slussen, fleece- och regnställ ersattes av jeans och fleeceväst! Efter10 dagar på sjön  värmde solen äntligen (men vinden är kall).