Mandraki, Nisyros, 15-16 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 18 Apr 2012 11:29

36:36.828N 027:08.340E                                                                                                                                                                                                                     

 

Söndag morgon lämnade vi Tilos för att gå till Santorini eller Astipalaia. Men vinden var fortfarande västlig så det fick bli ön Nisyros, strax norr om Tilos, i stället. Vi var ensamma i hamnen i Mandraki förutom den lilla färjan som frekventerade Nisyros-Kos några ggr per dag. Det var påsksöndag och det mesta var stängt i den annars söta lilla staden Mandraki. Men att turistsäsongen inte var inledd syntes då de flesta husen centralt fortfarande var tillbommade. Så vi hittade inget matställe att inta middag på. Medan Bertil gick till båten fortsatte jag en bit förbi kajen där Blues hissade i hamnen, vi hade sett viss aktivitet under dagen på altanen till ett hotell. På min fråga om restaurangen var öppen, var svaret nej, men jag och min man var mycket välkomna att dela påskmiddag med ett gäng greker som var inne på nionde året att fira påskhelg tillsammans. Så jag ner till båten och hämtade make och några flaskor vin. Helstekt lamm med tillbehör serverades och till det dracks ouzo, raki eller annat druvbrännvin samt öl och vin. Och som de rökte, både män och kvinnor! (Vi var helt inpyrda då vi kom tillbaka till båten). Flera av våra värdar spelade och sjöng grekiska sånger, de som var förbjudna att framföra för 40 år sedan! Så det blev mycket sång, musik och dans, typ Zorba. En härlig kväll! De flesta kom från fastlandet. De påpekade för oss att det var en svår tid för grekerna nu, att alla greker arbetade hårt, och att det inte var folket det var fel på utan landets ledning. En datalärare jag pratade med hade fått sin lön sänkt i och med krisen! Hotellet drevs av en grek och hans Berlinfödda fru. De tyckte det var dyrt att handla på ön så de skickade ofta efter mat från Kos. De sa även att alla dessa oväder som drog fram över åtminstone deras ö nu var mycket ovanligt för årstiden!

 

 

Dodekaneiska öarna 023.jpg  Dodekaneiska öarna 013.jpg

Mandraki, huvudort på den nästan cirkelrunda Nisyros      Gränderna i Mandraki var smala

 

Dodekaneiska öarna 014.jpg  Dodekaneiska öarna 016.jpg

Sten (choklákia)mosaiker fanns både i offentlig miljö          och utanför de privata husen

 

 

Dodekaneiska öarna 017.jpg  Dodekaneiska öarna 026.jpg

Det var grekisk ortodox påskhelg så kristusbilder                  en kyrka

fanns längs med processionsvägen

 

Dodekaneiska öarna 039.jpg  Dodekaneiska öarna 038.jpg

Vi blev inbjudna på påskdagsmiddag, helstekt lamm, hos ett gäng grekiska kompisar som valt att fira på Nisyros

 

Dodekaneiska öarna 056.jpg  Dodekaneiska öarna 058.jpg

Grekisk musik och dans stod på programmet                          Mandraki från havet med det gamla klostret (byggt

på 1600-tqlet) högst upp

 

Dodekaneiska öarna 008.jpg

På ön, Gyali, norr om Mandraki bryts pimpsten, som ger

Nisyros  inkomst