Muros 10-12 juni

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Thu 21 Jun 2012 15:57

42:46.567N 009:03.325W                                                                                                                                                                                                                     

 

Kapten har svårt att bara vara så söndag förmiddag kastade vi loss från Sanxenxo. Vädret var fortfarande disigt, regnigt, kallt och vinden naturligtvis rätt i näsan. Nästa stopp blev Muros, en pittoresk gammal fiskehamn, som ligger väl skyddad för alla vindar i Ria de Muros. Marinan här var alldeles ny (gamla fiskehamnen), ännu inte helt iordningsställd. Personal saknades mm. Vi tog en promenad söndag eftermiddag och kunde konstatera att en del gator i staden var smyckade med blommor och blad. Förklaringen var att det var konfirmationsdag. På måndag morgon var alla dekorationer borta. Måndag tog vi lokalbussen upp till Santiago de Compostela för ute på havet rådde alltför starka motvindar och regn. Vi fick lära oss att Santiago de Compostela var huvudort i Galicien och en riktig storstad. Första stopp i utkanten av Santiago de Compostela var vid sjukhuset, som var gigantiskt. Sedan åkte vi förbi bl a hyreshus i alla möjliga och omöjliga moderna former. Vi hade över huvudtaget svårt att se en pittoresk vallfärdsort. Vi klev av vid busstationen och tog oss per fot till gamla stan. Väl innanför den gamla muren som omger den gamla stadskärnan var vi som på en annan planet. En härlig oas med den gamla katedralen som centrum. Utanför katedralen dök ständigt nya moderna pilgrimer upp, per fot eller per cykel och det första de gjorde var naturligtvis att bli fotograferade framför katedralen. Inne i katedralen pågick nattvardsgång när vi kom in och en äldre nunna sjöng vackert. Tyvärr var det inga munkar med rökelsekärl som deltog i denna andakt. Vi var utrustade med regnjackor och gympaskor för att matcha vädret och blev tillfrågade om vi var pilgrimer! Utan både vandringsstav och pilgrimsmusslans skal som de flesta av pilgrimerna bar på. Man kan undra hur vi såg ut? Pilgrimsmusslans skal är symbol för både helgonet och pilgrimsresan. Först nu trillade polletten ner, varför pilgrimsmusslan heter just så på svenska och Saint Jacques på franska! Det är fascinerande att till denna plats, där relikskrinet efter Jesu lärjunge, aposteln Jakob, finns har man vallfärdat sedan år 950. Den förste pilgrimen sägs ha varit biskopen av Le Puy, Gottskalk, och hans vandringsväg var 1600 km lång, från Le Puy utanför Lyon.

 

a coruna 004.jpg  a coruna 008.jpg

De unga konfirmanderna var klädda helt i vitt                         Gatorna var dekorerade med blommor och blad

 

a coruna 046.jpg  a coruna 043.jpg

Katedralen i Santiago de Compostela             Moderna pilgrimer samlades framför katedralen

 

a coruna 048.jpg  a coruna 023.jpg

Pilgrimsmusslans skal samt vandringsstavar såldes               I katedralen pågick en andakt, tre präster gav nattvarden.

utanför katedralen.

 

a coruna 022.jpg  a coruna 028.jpg

En nunna sjöng vackert                                                                     St James (Jakobs) skinande skrin med hans kvarlevor

 

a coruna 032.jpg 

I vissa av biktstolarna satt präster och pratade öppet med intresserade

 

 

a coruna 051.jpg  a coruna 016.jpg

Vyer från gamla staden