Saline Bay, Mayreau, Tobago Cays

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 23 Feb 2009 16:35

12:37.944N 61:21.431W

 

                                                                      

Vi tog en härligt lång promenad på Bequia under söndagsförmiddagen. Samhället var lugnt och stilla, endast i de olika kyrksalarna såg vi människor. Vi gick upp på berget bakom Port Elisabeth för att se på utsikten söderut.  Det är otroligt hur man bygger vägar inom områden där frost, is och snö aldrig äger rum. Hade vi varit i en slalombacke hade backarna klart varit klassade som svarta pister! Efter lunch  kastade vi loss och seglade ytterligare söderut. Vi hade halvvind, 20-28 knop, så det blev en bekväm snabb segling till Mayreau. Vi kom sent och då är det alltid svårt att hitta en ankarplats. Vi hittade en i Saline Bay (12:38.170N 61:23.933W) på sydvästra Mayreau. Vid midnatt brakade ovädret loss över oss och alla andra över hela Karibien (enligt prognosen skulle det vara så). Ösregn och vindar mellan 30 och 40 knop. Vi låg i sjölä, men öarna är inte så höga här så riktigt vindlä är svårt att få. Det mojnade framåt morgonkvisten så vi kunde sova vidare. Idag har vi gått för motor ut till de fantastiska Tobago Cays som ligger öster om Mayreau. Ett hästskoformat rev med öar. Här ligger man innanför revet, har sjölä men inte vindlä. Det är en otrolig syn att se Atlantvågorna brytas över reven, vitt skum som sedan övergår i ett vatten innanför som skimrar i olika nyanser blått och turkost. Beroende på de senaste dagarnas hårda blåst så är det ovanligt mycket vågor och strömmar innanför revet. Här har vi sett sköldpaddor och då Bertil snorklade ute vid reven såg han förutom alla färgglada fiskar både haj och en stingrocka. Här ute kan man köpa färskt bröd, fisk, languster och T-shirts, som killar från Union Island kommer ut med i sina snabba båtar. De klagade på att det varit få kunder här de senaste dagarna beroende på det myckna blåsandet. Nu blåser det mer normalt (15-20 knop) så under eftermiddagen har båtfolket hittat hit ut igen. Det är nästan för många båtar här. Tobago Cays är idag en marin park, (alla besökare får betala 30 kr per person och dag, ingen får fånga fisk eller languster inom området som inkluderar även ön Mayreau), vilket innebär att rangers patrullerar området och har järnkoll på allt som händer här, och vi hoppas att denna fantastiska park förhoppningsvis finns kvar även för kommande generationer.

 

 

tobagocaysfebr09 249.jpg    tobagocays2febr09 253.jpg    tobagocays3febr09 254.jpg

Saline Bay, Mayreau                                                         Tobago Cays med skummande Atlantvågor I bakgrunden   Dagens förrätt