Österskär 13 juli

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 23 Jul 2012 07:48

59:27.784N 018:17.845E                                                                                                                                                                                                                     

 

Fredagen den 13 juli kl 21.30 låg Blues åter i sin hemmahamn. Det var då 1 437 dygn sedan vi gav oss ut på vårt stora äventyr jorden runt. En sträcka på totalt runt 30 000 sjömil eller 55 500 km, vilket motsvarar 1,39 varv runt ekvatorn. Blues är den enda av oss som gått sjövägen hela sträckan om än på annans köl från Phuket till Marmaris via Norra Indiska Oceanen och Röda Havet. Så för Blues del tillkommer runt 5 000 sjömil eller 9 250 km. Det tog oss 93 dygn att avverka de sista dryga 4 000 sjömilen från Marmaris och hem. Från Helgoland har vi i princip handstyrt då autopiloten inte ville fungera längre. I början protesterade kroppen till stillasittandet/ståendet vid ratten, men efter några dagars anpassning gick det bättre. Man kan vara utan många prylar ombord men på långsegling tycker vi att en autopilot är ett måste i synnerhet om man bara är två personer ombord. Oavsett väder och vind (som mest 54 knop eller 99,9 km/tim) har Blues varit vår trygga borg. Att segla i passadvindar var härligt, huvudsakligen medåka och runt 15-20 knop, och temperaturen alltid behaglig. Att ha haft ynnesten att få uppleva en stor del av världen via båt har varit en fantastisk resa, där höjdpunkterna varit alla människor vi träffat och deras kulturer. Vi hoppas att världssamfundet kan lösa piratsituationen på Norra Indiska Oceanen och Röda havet så att dessa hav åter blir tillgängliga för oss seglare.

Blues är idag i betydligt bättre skick än när vi lämnade Österskär, vilket man kanske inte kan säga om hennes besättning!

 

 

Österskär 047.jpg  Österskär 043.jpg

Blues vilar ut efter jordenruntseglingen i hemmahamnen                              Blues utsikt