Airle Beach, 27-29 maj

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 5 Jun 2010 07:23

20:15.503S 148:42.919E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Airle Beach ligger på  fastlandet och anses vara inkörsporten till the Whitsundays, 50 km nordost om staden. Orten består i princip av en enda gata där man hittar det mesta bl a  restauranger, klädaffärer, snabbköp, turistbyråer, bokningskontor för alla aktiviteter som alla ryggsäcksluffare, dykare, seglare, mfl har kommit till Airle Beach för att uppleva. Vi tyckte Airle Beach var mycket charmigt, en mycket levande ort! Vi tog en promenad längs stranden från marinan där vi låg första natten och till centrum. På vägen träffade vi för första gången på informationstavlan om den dödliga kubmaneten, som härjar längst kusten framför allt under sommaren, november-maj. Skulle man bli bränd av en kubmanet eller någon annan av de mer eller mindre giftiga små maneterna är första hjälpen vinäger! Informationen på tavlan säger att man ska badda huden i 2-3 liter under någon minut och sedan söka läkarhjälp. Dessa vinägerflaskor lär finnas längst hela kusten. Den otrevliga kubmaneten är en orsak till att resorter och även Airle Beach har byggt salt/sötvattenpooler för att alla ska kunna bada utan att bli skadade. I Airle Beach vimlade det av ungdomar och vi såg många laga mat på de offentliga grillarna. Här i Airle Beach hittade vi grillarna i parken vid poolen.

Vi stannade ytterligare en dag, men gick då ut och la oss för ankar utanför på redden. Där träffade vi den norske båten Empire och dess besättning Heidi, Eivind och Eirik. Finn och Reidunn skulle överlämna ett antal prylar som de haft med sig från Norge. Heidi och Eivind lämnade Norge för 5 år sedan. Nu väntar de barn nr två, och valde att återvända till Australien i stället för att segla till Sydafrika som de tänkt från Thailand, där de befann sig i början av året. Så vi hade en mycket trevlig kväll tillsammans i Hilde. Heidi och Eivind hade mycket att berätta om den fortsatta färden norrut till Thailand.

 

 

Airle 014.jpg  Airle 016.jpg

Daydream Island, en av 8 öar med resorter                              Reidunn blev 55år och det firades med bubbel

 

Airle 018.jpg  Airle 020.jpg

Airle Beach, strandpromenaden                                                   På redden utanför Airle Beach ligger hundratals båtar

 

Airle 021.jpg  Airle 023.jpg

Information om den dödliga kubmaneten   Vinäger är första hjälpen mot kubmanetens brännande trådar

 

 

Airle 024.jpg   Airle 026.jpg

De offentliga grillarna används flitigt av turisterna                 Badvakter på plats vid poolen

 

 

Airle 027.jpg  Airle 031.jpg

Även de som är mindre rörliga kan ta sig ett dopp                 Två norska båtar, modell Bavaria, har hittat varandra!

 

Airle 037.jpg  Airle 033.jpg

Eivind och Eirik, från norske båten Empire kom på besök   Eirik, 2 år, har levt hela sitt liv ombord. Nu ska han bli storebror.