Puerto de Mogán igen

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 12 Nov 2008 15:53

27:49.001N 15:45.881W

 

                                                                      

Tisdag kväll var  vi åter  i söta Puerto de Mogán efter en mycket trevlig tur till Teneriffa. Tänk att Kanarieöarna har så olika karaktär trots att de alla av  vulkaniskt ursprung. Men de är olika gamla (Lanzarote och Fuerteventura steg ur havet för omkring 16 – 20 miljoner år sedan medan Grand Canaria, Teneriffa och La Gomera bildades för 8-13 miljoner år sedan) och de ligger olika långt från Sahara. Ju längre västerut ju fuktigare och därmed grönare blir öarna. Norra delen av Teneriffa, Anagabergen består av en massa vulkankäglor, som är klädda i frodig grönska tack vare det svala och fuktiga klimatet. Skogarna bestod huvudsakligen av enar  och lagerträd! Längst i norr finns fortfarande ”orörda” byar, dit huvudsakligen fotvandrare och surfare (våg) söker sig. Viken och stranden vid Roque de las Bodegas är ett favorittillhåll för surfarna, men nybörjare undanbedes då vindarna och strömmarna är starka. Nordväst om Santa Cruz ligger staden La Laguna, en gammal universitetsstad, och mellan staden och Anagabergen befinner man sig plötsligt på en grön slätt. Grönt gräs är inget vi sett mycket av på öarna, men här fanns det till glädje för bl a fem kor. De första kor vi sett på de fyra öar vi besökt. Vi tog också en tur sydväst ut från Santa Cruz genom Parque Nacional del Teide. Då vi åkte i söndags var det fullt av människor i skogen (huvudsakligen tall), som lekte, fotvandrade, plockade något (svamp kanske) mm. Vi mötte också en massa mc-åkare. Vid Teides fot, 2 200 m över havet var temperaturen 13 grader. Uppe på toppen var det bara omkring noll, så vi åkte aldrig upp då vi var lätt klädda (temperaturen vid havsnivån var 28 grader i skuggan). På norra och västra toppen lyste snön vit! Vid klart väder kan man se alla de sju Kanarieöarna från toppen. Vi såg dock de tre öarna Gomera, Hierro och La Palma från den höjd vi var på. Västerut från Teide ligger en av de vackraste byarna på Teneriffa, Masca. Snacka om serpentinvägar till och från den byn!! Längs den nordvästra kusten var det tätt mellan bananodlingarna.. Strax norr om Santa Cruz finns Playa de las Teresitas. En två km lång strand med finkornig sand importerad från Sahara . Planterade palmer fullbordar den exotiska stämningen. Turisterna söker sig huvudsakligen till den södra och östra delen av ön, men den delen avstod vi från! Även idag lyser solen varmt på oss, så vi gick ut med Blues och la oss på svaj utanför hamnen och njöt av sol och bad. Lite arbete för skepparen och Olle, som åter fick tämja en trilsk water-maker. Den måste bara fungera! Vi ska leva av vattnet från den! Imorgon mönstrar våra gäster av och vi ska iordningsställa Blues för överfarten till Karibien via Kap Verde. På tisdag kommer Björn M för att vara med till Kap Verde och på onsdag, 19 nov, startar överfarten om väderprognosen är god.

 

 

Santa Cruz 10nov08 040.jpg Santa Cruz 10nov08 042.jpg Santa Cruz 10nov08 034.jpg

Slätten runt Teide, som uppstod när gamla kratrar               Los Roques de Garciá med Pico de Teide i bak-                       Puerto de Mogáns hamninlopp.

Rasade in.                                                                                               grunden.