Admiral Marina, 8-10 december

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 11 Dec 2010 10:10

02:28.578N 101:50.710E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Tisdag 7 december lämnade vi äntligen Danga Bay Marina och styrde Blues söderut genom sundet, som är gräns mellan Malaysia och Singapore.

På Singaporesidan patrullerade polisbåtar och då vi inte checkat in i Singapore fick vi vackert hålla oss på den Malaysiska vattenhalvan. Nåde oss om vi skulle komma över på fel sida! Dödskallemärkta skyltar i land talade om vad som händer den som olagligen försöker ta sig in i Singapore. Väl ute i Malackasundet kunde vi styra norrut genom de hundratals båtar som ligger för ankar utanför Singapore och väntar på att lossas eller lastas. Det var 150 sjömil upp till Admiral Marina, strax söder om Port Dickson, 100 km norr om Malacka även känd som Melaka (uttalas Malaka på malaysiska), så det tog ett drygt dygn. Vinden längs den malaysiska kusten tycks huvudsakligen vara omkring nord under denna årstid, så vi hade motvind i stort sett hela tiden. Järnhästen fick således arbeta hårt. Malackasundet tillhör säkert ett av världens mest trafikerade stråk, så vi kände oss verkligen inte ensamma (det kunde vi göra på Söderhavet där vi kunde segla i veckor utan att se ett fartyg). Utanför oss passerade handelsfartyg i långa rader till och från Singapore och innanför oss fick vi se upp för alla fiskare som var verksamma under natten. Förmodligen tack vare den stora trafiken i Malackasundet så var alla fiskebåtar försedda med ljus (de vi såg i alla fall, hi-hi), vilket vi tackade för. Inga nät störde heller, tack och lov vår framfart i vattnet. Onsdagen gjorde vi den historiskt intressanta staden Malacka, som givit namn till både sundet mellan Malaysia och Sumatra och halvön staden ligger på. Staden lär ha grundats under 1400 talet av en prins från Sumatra, 1511 erövrade portugiserna staden därefter var det holländarnas tur 1641 och slutligen britterna 1795. (1926 grundades unionen mellan Singapore och Malay, 1963 bildas staten Malaysia och 1965 lämnade Singapore unionen). Vi hyrde en taxi för turen till Malacka. En ung man, vars farfar var från  Punjab och farmor och mamma från Kina. De var sikher men vår chaufför behövde inte bära sikhernas traditionella turban. Sikher äter inte nötkött. Hans mamma åt naturligtvis det. Själv åt han nötkött utanför hemmet! Vår unge chaufför läste PA vid universitetet och för att pappa skulle betala hans studier, fick han rycka in som chaufför i den limousine/taxi rörelse som fadern driver, så fort han var ledig från studierna. Hans engelska var utmärkt då det var hans familjs gemensamma språk. Vi åkte genom ett landskap fullt av palmoljeplantager (Malaysia är världens störste exportör av palmolja) och inte minst en massa malaysiska byggprojekt som aldrig avslutats!  Det ser verkligen förskräckligt ut när olika sorters byggnader ( hyreshus, hotell,  industrifastigheter mm) bara står och förstörs. Det första av dessa projekt som vi såg var i Johor  Bahru där en påbörjad motorväg, byggd ca 10 m över marken,  tog slut vid stranden. ( Vi undrade stilla om man tävlade i vem som kunde hoppas längst med sin bil ut i vattnet?) Tanken hade varit att malaysierna skulle bygga motorvägen ut till den gemensamma gränsen i vattnet och att resten skulle byggas av Singapore. Projektet påbörjades innan man fått besked från Singapore och då de slutligen sa nej så blev även detta projekt oavslutat. På vägen tillbaka, vid 18.00 tiden, var vägen klart farlig då hemvändande kor och kalvar invaderade landsvägen! Ja det är en salig blandning av människor och religioner i detta land. Det märks när vi ska handla mat i vissa affärer. Muslimerna äter inte svinkött och indierna inte nötkött så utbudet blir då kyckling, fisk och skaldjur!

 

 

Danga Bay-lumutu 001.jpg   Danga Bay-lumutu 003.jpg

Siluetten av Johor Bahru (Malaysias 2:a stad) i bak-              Malaysisk fiskare

grunden då vi går söderut med Malaysia på östra sidan

och Singapore på den västra

 

Danga Bay-lumutu 005.jpg  Danga Bay-lumutu 006.jpg

Taggtrådsstaket omger Singapore. Dödskalleskyltar             Södra Malaysia, en marina med tillbehör

varnar objudna gäster för att ta sig in i landet

 

Danga Bay-lumutu 008.jpg  Danga Bay-lumutu 018.jpg

Den ena av två broar mellan Malaysia och Singapore.          Singapore, en av världens största hamnar.

Segelfri höjd, 25m, så det gick bra.                                                Fartyg vid fartyg så långt ögat når

 

Danga Bay-lumutu 009.jpg  Danga Bay-lumutu 010.jpg

Det blir många lässtunder till havs, Ernst och Ingela kopplar av i sittbrunnen

 

Danga Bay-lumutu 036.jpg  Danga Bay-lumutu 049.jpg

Bertil, Ernst & Ingela vid ruinen av Porta       S:t Pauls kyrka på toppen av S:t Pauls Hill restes också

De Santaiago på S:t pauls Hill, det enda         av portugiserna. Kyrkoruinen hyser idag en stor

som återstår av A´Famosa fortet som             samling gravstenar från den holländska perioden

byggdes 1512 av den portugisiske vice-         i Malaccas historia, 1600 talet, som Bertil studerade

kungen, som då styrde Malacca

Danga Bay-lumutu 058.jpg  Danga Bay-lumutu 061.jpg

För den hugade fanns blomsterdekorerade cykel-               Christ Church, en av Malaccas ikoner,

Taxis i Malacca, Britta använde dock apostlahästarna           byggdes 1753 av holländarna för att fira

                                                                                                                    deras 100-åriga styre av staden

 

Danga Bay-lumutu 043.jpg  Danga Bay-lumutu 025.jpg

Utsikt över centrala Malacca från S:t Pauls Hill                         Lunchen intogs på en av stadens kinakrogar. Bertil

                                                                                                                    har fullt sjå med att tillaga  ”ångkokt”  seafood

 

 

Danga Bay-lumutu 065.jpg  Danga Bay-lumutu 072.jpg

Malacca River, centrala Malacca, Venediginspirerat?           Ett av många malaysiska projekt som aldrig blir klart

 

Danga Bay-lumutu 078.jpg  Danga Bay-lumutu 085.jpg

Blues i Admiral Marina                                                                       Marinans jourhavande vakt med röd fjäder i baskern

 

Danga Bay-lumutu 081.jpg      

Admiral Marinas swimmingpool