Kralendijk, Bonaire

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 4 Mar 2009 02:36

12:09.367N 68:16.792W                               

 

                                                                      

 Vi gick norr om Venezuela och dess öar till Bonaire. Det finns många orsaker till det, t ex passadvinden och den västliga strömmen (närmare kusten är det andra väderförhållanden och strömmar), alla rykten om kriminaliteten i Venezuela (konvojer av båtar är inte ovanligt numera). Vädret har varit enligt prognosen, 10-15 knop E, varma dagar med mest soldis, kyligare vindar, vilket  märks mest om nätterna, med månsken fram till midnatt (det blir så härligt ljust över vattnet) och gnistrande stjärnhimmel. Vattnet är kallare här beroende på den västliga ekvatorialströmmen som träffar kontinentalhyllan utanför Venezuelas kust någonstans och tvingar upp kallare och näringsrikt vatten från havsbotten . Det medför att vattnet här i Karibiska havet norr om Venezuela är några grader kallare än i den östra delen vi kommer från. Det näringsrikare vattnet medför också att det är gott om fisk här.  Vi har sett ovanligt mycket sjöfågel,  en val (ja inte en hel utan bara en stor ryggtavla), ett stort gäng delfiner, modell mindre, flygfisk och mareld. Ett lustigt ekipage såg vi, en sjöfågel, stor som en tärna, satt på något svart i vattenbrynet och mötte oss i hög fart (vi gick med vinden, vågorna och strömmen)! En timme före middagen tisdag eftermiddag fick vi äntligen napp på vår gröna vobbler som vi har haft hängande efter båten om dagarna. Och vilket napp! En svartfenad tonfisk, tillhör makrillsläktet. En timme senare åt vi en liten del av den. Snacka om färsk fisk! Onsdag morgon 03.00 har vi lagt oss vid boj i Kralendijk, huvudorten på Bonaire.

 

 

 

 

Bonaire mars09 004.jpg

Lycka kan vara att fånga en ca 3 kg svartfenad tonfisk