Marina Taina, Tahiti, Sällskapsöarna

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Thu 18 Jun 2009 19:46

17:35.140S 149:36.998W                               

 

                                                                      

Tisdag förmiddag var vi ett glatt gäng som snorklade runt revet strax innanför öppningen i Rangiroa atollen. Vattnet var kristallklart och sikten min 20 m. Det var som att snorkla i ett akvarium! Massor av fisk i alla möjliga och omöjliga färger och former. Murenan är en fisk som oftast ligger på lur i sin håla. När en av ungtupparna på White Hawk skulle ta en närbild på en murena på ca 20 m djup blev den irriterad och störtade ut ur sin håla. Och vilken baddare det var, drygt 2 m lång! På den sida av revet som var en förlängning av atollöppningen såg vi flera hajar, huvudsakligen vit och svartfenade haj. Tisdag eftermiddag lämnade vi Rangiroa atollen för att segla 200 sjömil till Tahiti. Vi hade inte mycket vind men lyckades ändå segla ca halva tiden och det tog tid! Under överfarten hade vi delfiner som lekte i bogvågen, såg en hoppande tonfisk och såg en val, modell större som blåste! Så visst finns det liv under havsytan här! Till Papeete på Tahiti kom vi tidigt i morse, torsdag 18 juni. Dagens position är bensinbryggan i marina Taina strax väster om Papeete. Vi kommer att gå ut och lägga oss för ankare i morgon bitti för det är fullt i marinan. Möjligen får vi en  plats på söndag kväll. Dagen har vi tillsammans med flera andra ägnat åt att besöka tull och immigration här. Vi har ju alla klarerat in på någon av Marquesas öarna, men måste trots det visa upp oss här igen. För våra norska vänner gick det inte så bra. De klarerade in på Oa Pou, ön där bankpersonalen inte visste att Norge finns! Även gendarmeriet hade missat att Norge inte är ett EU-land, vilket man här på Tahiti vet. Alltså blev norrmännen avkrävda att deponera ett belopp lika stort som det kostar för två personer att flyga hem till Norge! Vi önskar er alla en GLAD MIDSOMMAR!