Young Island Cut

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 20 Feb 2009 18:02

13:08.032N 61:12.189W

 

                                                                      

Natten i Marigot Bay blev mycket blöt, dvs det har ösregnat hela natten och morgonen. Tur att man bor i båt! Vädret är enligt lokalbefolkningen ovanligt regnigt och blåsigt för denna årstid. Och blåste gjorde det när vi seglade söderut. Vi har haft mellan 25 och 40 knops öppen vind (vind in om babord 60 till 70 grader) hela dagen med undantag för en bit längst St Vincents västkust där vi hade både vind- och sjölä. Mest blåste det i höjd med Soufriere, vulkanen på St Vincents norra udde, 40 knop! Västra kusten av St Lucia är mer eller mindre sluttande och i bästa fall slutar det med en liten sandstrand och där ligger då oftast en lyxig resort. Det finns många sådana längst kusten och nya byggs, med utländska investerare får man tro. Den inre delen av ön består av ett stort antal bananplantager. Det såg vi när vi fick sightseeing tur med taxi från Rodney Bay till den internationella flygplatsen på södra delen av ön. En gång i veckan skickas bananer med flygfrakt ut från ön. Mataffärerna vi besökte på St Lucia hade ett stort utbud av olika banansorter, lokalt odlade. De små gula är helt underbart goda! Lokalt odlade bananer var den billigaste frukten, ca 12 kr per kg. St Vincents norra del är inte så bebodd beroende på vulkanen som haft tre utbrott under 1900-talet,  1902, 1973 och 1979. St Vincent har en brokig historia. Här bodde bl a ett folk som Columbus kallade ”the Caribs” . De var våldsamma och hade via strid tagit ön. När ett slavskepp, som européer som koloniserade närliggande öar hade beställt, gick på grund på den närliggande ön Bequia, la dessa kariber  beslag på slavarna. Det visade sig att dessa slavar var mycket krigiska och orsakade naturligtvis problem. Kariberna bestämde då att alla svarta unga män skulle dödas. Det orsakade självklart en revolt bland slavarna, som dödade alla kariber de kunde,  stal deras kvinnor och gömde sig sedan i bergen. De blev kända under namnet the ”Black Caribs”. När britterna under senare delen av 1700-talet besegrade de svarta kariberna såg de till att skeppa de svarta kariberna en masse till Honduras! Nu ligger vi i lä i Young Island Cut på södra St Vincent. När vi väl knutit fast oss vid en boj här mojnade vinden. Här på ön fungerar både affärer och immigration. De som besöker Martinique och Guadeloupe har det värre. Där strejkar man för högre löner (kan vi förstå för maten är dyr!) sedan flera veckor så affärerna är stängda, taxi och bussar står och ingen kan klarera varken ut eller in på öarna. Barikader är uppförda och man lär skjuta på varandra, strejkande och poliser. Förstärkning av 1500 franska poliser lär vara på väg.

 

 

St vincentfebr09 243.jpg 

Här på stranden får man se upp för farliga insekter i träden