Itéa, 26-28 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Thu 3 May 2012 15:53

38:25.815N 022:25.322E                                                                                                                                                                                                                     

 

Torsdag morgon sken solen igen och sjön låg relativt lugnt. När vi lämnade hamnen i Kiato vid sjutiden på morgonen var fiskarna redan på plats på piren. Vi hann inte långt förrän vi återigen hade motvind om än inte mer än 10-14 knop. Motvinden var egentligen inget problem, men vi hade också motström, vilket medförde att vi inte ens kom upp i fyra knop. Inte kul, så vi bestämde oss för att bara snedda över bukten till fastlandssidan och gå in i staden Itéa. Den förste vi mötte där var en liten ”grekgube” på 80 år. Han fixade det mesta, t ex diesel i sin 40 år gamla bil, tandläkare som fixade Brittas tappade ”plastplomb” (fast det var en upplevelse jämfört med ett tandläkarbesök i Sverige. Mottagningen skulle öppnats kl 17.00. Kl 18.30 var dörren öppen, jag klev in i ett tomt väntrum, nästa dörr stod öppen så jag tittade in. Där satt en liten civilklädd gumma i en liten stol och tittade på en ännu mindre TV, och vid hennes fötter låg en stor hund. I rummet fanns en tandläkarstol. Gumman kunde ingen engelska, men hon skulle titta på tanden. Hunden föstes ut ur rummet, hon tvättade sina händer, tog fram sina verktyg ur en ugn och tittade på min tand. Efter en kvart hade jag fått en ”plastmassa” i tanden. Framtiden får utvisa resultatet!). Vår grekfixare ansåg att vi kunde ju inte besöka hans stad utan att besöka Delfi, och det höll vi med om. Nästa morgon tog vi lokalbussen de 17 km upp till Delfi, promenerade genom byns ca 1 km huvudgata som bestod av hotell och tavernor. Efter ytterligare några hundra meter kom vi till själva helgedomen där oraklet i Delfi styrde världen, i alla fall den grekiska, för 2 500 år sedan. Helgedomen ligger på 500 m höjd på en sluttning till berget Parnassos, 2 550 m högt. Helt otroligt hur man för drygt 2 500 år sedan lyckades att forsla alla dessa marmor och kalkstensdetaljer upp till denna vackra men ändå otillgängliga plats! På Parnassos topp ligger fortfarande snön vit. Det har varit en ovanligt regning (snöig på topparna) vinter i år.  Under vintern åker man skidor uppe på Parnassos! Inte visste vi att man kunde åka slalom i Grekland!

Sedan vi passerat Korintkanalen har vi haft snötäckta berg på både fastlandssidan och på Peleponnesos. När vi låg i hamnen i Itéa var det helt fantastiskt att se havet och de snötäckta bergen på båda sidor av Korintbukten.

På morgnar och kvällar framför allt var motionärer i gång på hamnens alla bryggor och kajer.

 

 

saroniska öarna 106.jpg  itea 004.jpg

Den förste att hälsa oss välkomna i Itéa var denne      På morgnarna låg fiskebåtarna längs kajen och

lille ”gube”, 80 år. Han fixade bl a diesel åt oss           sålde den fångst de fått upp

 

itea 006.jpg  itea 027.jpg

Till Itéa kommer även kryssningsfartyg, med               Så här såg helgedomen i Delfi ut när det begav sig

passagerare, som ska besöka Delfi

 

itea 036.jpg     itea 033.jpg

Det här är vad som återstår av Apollontemplet idag   Best bevarade tempel var detta, gjort av vit marmor

                                                                                       från Paros

 

itea 013.jpg  itea 022.jpg

En del av utsmyckningen som överlevt                         Ett cirkulärt altare

 

itea 019.jpg  itea 047.jpg

Skepparen undrar vad besättningen gör                       Resterna av Athena templet

 

itea 045.jpg     itea 053.jpg

Ginsten blommade, i bakgrunden helgedomen i Delfi Här låg gymnasiet. Här tränade atleterna.

                                                                                       Vart fjärde år var det stora tävlingar, Pythians.

                                                                                       De varvades med de olympiska tävlingarna

 

itea 058.jpg  itea 061.jpg

Vyn från byn Delfi över dalen och Itéa                          Rosorna blommade för fullt i Delfi

(i bakgrunden Peloponnesos)

 

itea 062.jpg

Innan vi skildes från vår lille ”grekgube” överlämnade

han en bukett med ros och lavendel till skepparens

hustru (blommorna plockade i stadens rabatter)