Egina, Egina, 24-25 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 25 Apr 2012 18:14

37:44.757N 023:25.707E                                                                                                                                                                                                                     

 

Vi lämnade Kytnos i arla morgonstund. Nästan inte en krusning på vattnet, så järngenuan fick återigen göra rätt för sig. Molnen låg tätt över våra huvuden, så tätt att solens strålar inte förmådde tränga igenom molntäcket och värma oss. Färgen på molnen blev vi inte kloka på, var det regnmoln eller? Men något regn fick vi inte på oss och när vi hade lämnat Kykladernas övärld och närmade oss Poros, tillhörande de Saroniska öarna, kom lite vind (mitt i pipen förstås) och skingrade molnen. Solen lyste åter över oss! Under överfarten såg vi delfiner, en och en, normalt ser man dem i flock. Att se delfiner medför alltid att vi blir glada till sinnet! Vi passerade ett militärt övningsområde och såg en militär hydrokopter, som förde en massa oljud, samt en gammal robotfregatt.

Poros var verkligen ”nuttinuttigt”. Poros ligger utanför Peloponnesos och sundet mellan öarna är verkligen smalt. Och inte nog med det, endast en tredjedel av sundet är så djupt att man kan färdas där med annat än ekor. Man får stryka längs staden Poros hamnkajer. Uppe på Peloponnesos höjder tronade några vindkraftverk. Vi har sett  enstaka ute på några öar, men här var det ett flertal!

Vi stannade aldrig i staden  Poros utan fortsatte till ön Egina. Den sista timmen dit fick vi segla! Egina ligger bara 20 km sydväst om Pireus, vilket kanske förklarar alla de charterbåtar som liksom vi tog nattkvarter i staden. De Saroniska öarna är grönare och mjukare än de öar vi tidigare besökt, här hittar man pinje bl a.

 

saroniska öarna 002.jpg  saroniska öarna 004.jpg

Halvägs mellan Kythnos & Poros ligger denna             När man närmar sig civilisationen dyker smoggen upp!

bebodda ö, där man tycks utvinna någon typ

Av mineral

 

saroniska öarna 011.jpg  saroniska öarna 012.jpg

Några vyer från den söta staden Poros

 

  saroniska öarna 021.jpg  saroniska öarna 026.jpg

1800 tals husen klättrar längs den pinjeklädda sluttningen till bergets topp där ett klocktorn finns

 

saroniska öarna 031.jpg  saroniska öarna 029.jpg

Charterbåtar plus Blues mot kajen i Egina                                 Fiskehamnen i Egina