Tongariro till Havelock på Sydön

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sun 11 Apr 2010 13:01

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Måndag 29 mars fortsatte vi söderut. Passerade Taupo vid sjön med samma namn och massor av äventyr för hugade. Vi körde längs sjöns östra strand, där ”Holyday Parks” (tält, husbil/husvagnsparkeringar) avlöste varandra och fiske av öring tycktes vara enda attraktion. Söder om sjön hamnade vi så i  Tongariro National Park, som hamnade på UNESCOs världsarvslista 1990 för sin naturskönhet och 1993 för sitt maoriska andliga och kulturella värde. Vi körde förbi Edmund Hillary Konferenscentrum med klättring på programmet. Vad annars? Inom parken ligger huvudattraktionerna, de aktiva vulkanerna Tongariro, Ngauruhoe och Ruapehu. Dessa vulkaner liksom områdena kring Rotorua och Taupo ligger på en del av stilla Havets ”eldring”, dvs den linje där sammanstötningar mellan den kontinentala stillahavsplattan och den indo-australiska plattan är orsaken till att områden längs denna ”eldring” tillhör en av världens mest vulkaniskt aktiva regioner. (Sanna berättade att alla hushåll i NZ uppmanas att ständigt ha flera dagars förnödenheter hemma då man aldrig vet vad som kommer att hända på denna eldring). Ruapehu är med sina 2 797 m Nordöns högsta berg och vintertid populärt skidområde (Whakapapa). Hela området erbjuder intressanta vandringsleder med övernattningsstugor. Vulkanerna var en av inspelningsplatserna för Sagan om ringen filmerna. Måndag lunch när vi anlände till Whakapapa var temperaturen 10-15°C och vädret växlande mellan strålande sol och regn! Tursamt nog ringde Skalmans matklocka innan vi satte oss i bilen igen, så vi tvingades (!?) äta på lyxhotellet. Dock fick vi sitta i caféet för stora matsalen, med en fantastisk utsikt över vulkanerna, serverade bara frukost och middag. Dagtid ska gästerna tydligen motionera ute i naturen! Åter i bilen körde vi närmaste vägen till Wellington genom som alltid vacker och omväxlande natur med kor och får betande nästan överallt. Väl i Wellington var det dags att söka reda på ett motell och som vanligt gick det utan besvär för påskhetsen hade inte börjat ännu. Wellington, NZ huvudstad men också dess kulturella centrum, kallas i folkmun även Wellywood, då en stor del av filmindustrins (omsätter många miljoner dollar) inspelningsstudior finns i staden med omnejd. Turer i filmens spår är här en av många attraktioner. Tisdag morgon fungerade det även att obokade komma med morgonfärjan från Wellington till Picton på Sydön via Cooks sund. En tre timmars resa, varav sista timmen inom Marlborough Sounds, ett vackert havslandskap med höga berg som är kala närmast Tasmanska sjön och sedan blir mer och mer bevuxna. Från Picton tog vi Queen Charlotte Drive, en fantastisk naturskön slingrande väg mellan Picton och Havelock, centrum för odling av grönläppade musslor. Här tog vi in på ett mysigt motell och det första vi gjorde var att sätta på oss långbyxor för nu var temperaturen klart under 20°C, som hemma alltså! På kvällen avnjöt vi härliga grönläppade musslor på Hot Spot i byn.

 

 

Havelochmars10 020.jpg  Havelochmars10 014.jpg

Varning för kiwis, Tongariro Nationalpark                    Mt Ngauruhoe, klassisk vulkanform.

 

Havelochmars10 011.jpg  Havelochmars10 016.jpg

Batview Chateau Tongariro, byggt 1929, på                 Mt Ruapehu i bakgrunden (Mordor, Mt Doom)

Mt Ruapehus lägre sluttningar

 

Havelochmars10 039.jpg  Havelochmars10 051.jpg

Wellington sedd från färjan                                           I Tory Channel, Sydön, låg NZ första landbaserade

                                                                                       Valstation, verksam 1827-1964

 

Havelochmars10 061.jpg  Havelochmars10 071.jpg

Bertil i sitt rätta element!                                               Vädret växlar snabbt mellan de höga bergen

 

Havelochmars10 083.jpg  Havelochmars10 079.jpg

Picton med färjeterminalerna i förgrunden                    Fartyget Edwin Fox, byggd av teak i Indien 1853.

                                                                                       Sista existerande fartyg som transporterade fångar

                                                                                       till Australien och immigranter till NZ från England

 

 

Havelochmars10 084.jpg  Havelochmars10 087.jpg

Queen Charlotte Drive mellan Picton och Havelock     Kossor i mängd på varenda betesmark

 

Havelochmars10 091.jpg  Havelochmars10 096.jpg

Utsikt över Havelock                                                     Vårt motellrum i Havelock

 

Havelochmars10 104.jpg  Havelochmars10 103.jpg

The Hot Pot, där vi åt goda grönläppade musslor         En lång o slank björk hittade vi Havelock

 

Marlborough 004.jpg

Grönläppade musslor