Musket Cove Regatta

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 8 Sep 2009 13:22

17:46.298S 177:11.601E                               

                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Blues är åter i sitt rätta element. Hon har fått en ny snygg mörkblå botten, nyputsade sidor, genuans furlingsystem har lagats (det gick sönder när vi skulle reva i kulingstyrka på väg från Roratonga till Niue. På Niue fick Bertil hjälp av Finn och Ian att provisoriskt laga genuans upprullningssystem. Finn tillbringade säkert en timme i masten och längs förstaget för att säkra upp det), motorn och generatorn har fått en ordentlig genomgång och då konstaterades att generatorns kylsystem läckte, dvs saltvatten hade kommit in i sötvattensystemet, som därmed börjat rosta och måste bytas (och nu väntar vi på ett nytt kylsystem från Japan), och  ratten som blivit mer och mer trög att snurra på går lättare (det nya lagret till rodret, som vi fick på Lanzarote, har svarvats ur 0,5 mm).  Så det mesta är åter brukbart. Återstår då autopiloten. Paul från White Hawk är elingenjör och har idag hjälpt Bertil med felsökning på autostyrningen. När de kommit fram till att all el och mekanik fungerade tyckte Paul att de skulle kalibrera om instrumentet, vilket de gjorde. Och så långt de kunde kolla i en stillaliggande båt så tycktes Autopiloten ha väckts till liv igen! Vi kan inte få full klarhet förrän vi lämnar Musket Cove Marina, dagens position, där vi ligger sedan i fredags den 4 sept. Musket Cove ligger på Malolo Lailai Island, den sydligaste ön inom Mamanuca Group. Ön ligger väster om Vitu Levi (huvudön inom Fijis övärld) innanför revet runt Vitu Levi. Här är otroligt vackert! Vita sandstränder, grönt vatten, massor av rev och koraller att utforska, palmer mm. Förutom två lyxiga resorter på den lilla ön finns det ett flygfält för miniplan och en nio håls golfbana. Skillnaden mellan ebb och flod är omkring 1,5 m. Vid ebb kan man gå torrskodd över till nästa ö och flera av de grunda reven runt ön blir små öar för några timmar. Tillsammans med 75 andra segel- och enstaka motorbåtar tillbringar vi en vecka här för att ”sporta” t ex  segla (egna eller andras båtar, hobie cat), golfa, spela volleyboll, paddla och umgås. Lördag lekte både stora och små pirater och seglade, körde motorbåt, åkte dinge eller kikesurfade till Beachcomber Island 10 sjömil från Musket Cove. Beachcomber Island är en mycket liten ö och ett paradis som backpackers vallfärdar till då det erbjuder förutom sand, sol och bad även utmärkt dykning och snorkling. På öarna runt omkring ligger många resorter. Vi seglade med katamaranen White Hawk denna dag och det var en ny upplevelse. Det blåste mellan 20 och 25 knop och vi både kryssade och slörade. Men båten lutade naturligtvis inte! Vi kunde lugnt duka upp på bordet och allt stod kvar! Och gott om utrymme för oss nio som fanns ombord. Ute till havs blev det så fullt krig mellan piratbåtarna. Ammunitionen var vattenfyllda ballonger eller plasthandskar!

Söndag var det Hobie Cat tävling. Bertil och Finn skulle segla tillsammans. Innan de startade hade de analyserat alla fel som de tidigare startanden hade gjort, så de hade naturligtvis bara ett alternativ. Att vinna sitt heat och visa att de vet var de pratar om! De fick en flygande start i det kalla och blåsiga vädret. På sista benet in i mål ligger de en bit efter sin medtävlare i heatet. De har full fart på båten, men vi åskådare tror inte de ska hinna ikapp och vinna. Då händer det! De har kommit lite vid sidan av banan och det kan vara ödesdigert i synnerhet när tidvattnet är på väg ut! Hobie Catens ena ponton fastnar i sanden! Det blir tvärstopp, båten ställer sig vertikalt och Bertil och Finn kastas i vattnet! Kan man inte vinna får man markera på annat! Det blev dagens största händelse och nu vet alla vem Bertil och Finn är!

Måndag var det åter seglingstävling, men det var inte så många båtar i racet ut till Sandybank, en sandbank som blir en liten ö att vara på under några timmar före och efter lågvatten. Vi var många som valde alternativet att åka speedbåt ut till revet, där personal hade gjort i ordning några bord under parasoll och serverade mat och dryck. Ön växte under de timmar vi var där. Tiden på ”ön” tillbringades med lekar och upptåg, och inte minst socialt mingel. Paul kitesurfade och hade oturen i den hårda vinden att fastna med sitt kitesegel i windexen på en segelbåt! Seglet höll men windexen fick sig en ordentlig törn. Vi var ute på denna sandbank några timmar. För de som behövde lätta på trycket och inte hade baddräkt fanns bara alternativet att gå ut i vattnet med kläderna på! Vi såg många med våta shorts denna dag!! 

 

 

 

 

Muskotcoveregatta 004.jpg  Muskotcoveregatta 010.jpg

Utsikt från resorten vi bodde på under Blues paus på land                                  Jean, Dreamia, får ny färg på hår och slingor. Tid 4 tim!!!!! Ju fler kockar…..

 

Muskotcoveregatta 021.jpg  Muskotcoveregatta 022.jpg

Piratskepparen Paul, White Hawk, utanför inloppet till                                        Piraterna Andy, ensamseglare från Berlin, och Bertil

Musket Cove marina 

 

Muskotcoveregatta 033.jpg  Muskotcoveregatta 042.jpg

Beachcomber Island, ett paradis för backpackers och piratseglare                                                 Finn, Hilde, var med till mycket låga höjder på limbotävlingen

 

Muskotcoveregatta 047.jpg  Muskotcoveregatta 050.jpg

Flygande start för Bertil och Finn i Hobie Cat tävlingen                                                                  Sandybank håller just på att bli en liten ö att vara på

 

 

Muskotcoveregatta 055.jpg  Muskotcoveregatta 068.jpg

Efter någon timme hade ön växt                                                                                                             Vem är hårigast på bröstet?

 

Muskotcoveregatta 058.jpg  Muskotcoveregatta 070.jpg

Paul, White Hawk, fastnade med sin kitevinge i windexen på Liberté                                    Wet T-shirt tävlingen var populär bland männen