Chichime Cays, San Blas

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 23 Mar 2009 15:57

09:35.213N 78:52.742W                               

 

                                                                      

Igår, söndag, eftermiddag var det dags att förflytta oss ytterligare några distans västerut till Isla Porvenir. Tanken  var att vi skulle klarera in i Panama och San Blasområdet. Tull och immigration var naturligtvis stängda (söndag). Så vi blev kvar över natten liggande för ankar  på position 09:33.420N 78:56.948W. Idag måndag var kontoret öppet och tjänstmannen hade tagit sig ut från fastlandet. Vi har nu checkat in och ut i San Blas samt in i Panama. Tjänstemannen som bara pratade spanska hade en amerikansk turist som tolk och dessa två män pimplade rom och ”cola” medan de stämplade. Den som ville fick smaka på innehållet i deras ”cola”burk som ständigt fylldes på med rom! Vi var flera båtar som skulle ha våra papper och för varje båt gick proceduren av någon anledning fortare! Ön består av en landningsbana (det gäller att inte ankra i linje med landningsbanan om man vill ha masten kvar), ett hotell (i alla fall ett hus med sängar), en molasshop, ett museum och ett hus som hyser polis, tull och immigration. Idag har vi förflyttat oss några sjömil nordost från Isla Porvenir till Chichime Cays (norr om Lemon Cays). Under överfarten såg vi både delfiner och hajar! Chichime Cays upplever vi som det vackraste av de rev vi besökt. Vi ligger innanför revet på 12 m djup och här finns två öar, som Kunaindianer bor på temporärt. Bästa snorklingen upplevde vi dock vid reven på Lemon Cays, fullt av koraller och fiskar i olika färger! Vädret är mycket varmt, så det blir många bad per dag. Lördag natt hade vi ordentliga regnskurar så nu har Blues ett saltfritt däck igen. Det händer som sagt alltid något, idag var det drevet till dingemotorn som la av lagom när vi skulle tillbaka till båten efter vår snorklingstur. En hjälpsam holländare kom och bogserade oss tillbaka till Blues! Bertil är lycklig, nu får han äntligen köpa en ny motor! I morgon seglar vi västerut mot Colon, Panamakanalens norra hamn.

 

 

 

chichimecaysmars0909 083.jpg    chichimecaysmars0909 097.jpg

En Kunaby på en ö i närheten av Isla Porvenir                         IslaPorvenirs ”Internationella flygplats” med öns                                             

resort till höger