Måste vägen till Curacao gynga så.......

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 6 Mar 2009 01:58

12:04.692N 68:51.593W                               

 

                                                                      

Det blev en kort visit på Bonaire, tyvärr rår vi inte över vädrets makter. Ett busväder är på väg till området och kulminerar under lördag-söndag. Så vi förflyttar oss västerut mellan öarna så långt vi hinner innan det brakar löst. Bonaire var en trevlig bekantskap. Rent och snyggt. Vattnet kristallklart ända in till strandpromenaden. Det bor ca 12 500 personer på ön och deras huvudsakliga försörjning är att utvinna salt ur havet samt turism. Den norra ön är kuperad och den södra helt platt. Den södra domineras av saltutvinningen ur havsvatten, där högar av salt lyser i olika kulörer beroende på var i torkningsprocessen de är. På sydöstra delen finns en lagun, som ockuperas huvudsakligen av vindsurfare. Mycket vind, men inga vågor. Vill man som turist inte vindsurfa kan snorkling och dykning rekommenderas. Koralreven ligger ända in i staden så man går i vattnet från strandpromenaden, båten eller resorten man bor på. Är man fågelintresserad finns det mer än 200 fåglar att studera här, flamingos, papegojor  m fl. Och passagerarna från kryssningsfartygen har som vanligt ”duty free shops” att spendera pengar i. Drabbas Bonaire av en orkan finns ingen säker hamn. Enligt guideböcker har de inte gjort det sedan 1831, men enligt lokalbefolkningen drabbades ön av en orkan för ett antal månader sedan och en del av strandpromenadens inneställen spolades bort. Nu ligger vi på svaj i Spanish Water, Curacao, en vik söder om huvudstaden  Willemstad. Vägen hit var gyngig, vilket berodde på att det inte var någon vind, men gammal sjö.

 

 

 

Curacaomars09 008.jpg  Curacaomars09 009.jpg   Curacaomars09 006.jpg

Harbour Village Resort, Bonaire, stranden                                Harbour Village Resort, boendet                                                   Pelikaner ockuperade småbåtarna