Morro Jable, södra Fuerteventura

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 20 Oct 2008 14:30

28:02.915N 14:21.594W

 

                                                                      

Fredag 17 okt var vi åter i vattnet. När vi så lämnade Puerto Calero lördag förmiddag, kom vi inte långt. Vi upptäckte att propelleraxeln, med en ny fin tätning, vibrerade!! Åter till marinan. Varvets ledare, som dök upp sent lördag eftermiddag (han var med i regattan) förstod problemet men kunde inte lova varken när eller hur de skulle lösa problemet. Han lovade dock fixa en kontakt till ett varv på Grand Canaria, som kunde hjälpa oss med problemet!! Så tidigt söndag morgon lämnade vi marinan igen, efter en ganska sömnlös natt för det var PARTY hela natten i marinan. Cesar Manriques trofé avslutade sina seglingar lördag eftermiddag och det firades med stor middag för 400 inbjudna och sedan disko till 06.30 söndag morgon för alla som ville vara med. Positivt när vi låg på land var att vi såg över piren och kunde på så sätt följa delar av regattans seglingar! Idag måndag börjar VM regattan för B52:orna. Ja de heter väl PB52. De här kappseglingsmaskinerna  är känsliga farkoster. Väger endast 4 ton och är längre än vår båt!  Ett roderhaveri och en annan 52a som rammats av en Xbåt i marinan lagades på varvet medan vi låg där! Hela söndagen följde vi så Fuerteventuras östra kust. Längst i norr och längst i söder finns flera mil långa härliga sandstränder! Otroligt hur mycket sand som kommer med vindarna från Sahara. Men så är det inte längre än omkring 10 mil till Marocko! Fuerteventura är mindre exploaterat än många av de andra Kanarieöarna, enligt guideböckerna. Vi kunde konstatera att det trots allt finns många utbyggda turistområden inklusive gröna golfbanor! T ex där vi låg söndag kväll, 19 okt, Morro Jable, ligger den gamla fiskebyn nära hamnen. Därefter kommer en 22 km lång utbyggd sandstrand med hotellkomplex efter hotellkomplex. Vattnet längs stranden skiftade i grönt och blått i kvällssolen. Morro Jable omges av höga berg vilket medför att vindhastigheten kan accelereras drastiskt då den ramlar nedför berget. Intressant var att på vårt digitala sjökort fanns ingen hamn i Morro Jable! Skönt att vi har med en 15 år gammal hamnguide! Vädret är härligt, omkring 24 grader på dagarna. Det fläktar för det mesta så det blir inte för varmt i solen. I Morro Jable i går kväll var det lite kyligare, så en fleeceväst var skönt att ha över T-shirt och shorts. Vädret på Fuerteventura är några grader kyligare än på Lanzarote, enligt uppgift. Senaste dagarna har vi haft ett antal korta regnskurar. Just nu seglar mot las Palmas. Det blåser 5 m/sek NO vind och vi gör 6-7 knop. Härligt! Räknar med att vara i Las Palmas i kväll.

 

 

Bild FuerteventuraOct-08 024.jpg Bild FuerteventuraOct-08 022.jpg

Morro Jable                                                                                            Hotellkomplexen längs den södra sandstranden