Pasito Blanco, Grand Canaria

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 3 Nov 2008 13:58

27:44.766N 15:37.412W

 

                                                                      

Igår, söndag 2 nov, vid 18.00 tiden anlände vi till Pasito Blanco på Grand Canarias södra del. Vi hade en härlig slör med endast genuan uppe och loggade drygt 7 knop så länge vi hade vind.  Breda långa Atlantvågor gjorde färden bekväm.  Det är väl så här överfarten till Karibien kommer att vara. Men varmare hoppas jag, för igår fick jag ha på mig fleecetröjan för att inte frysa. När vi kom i närheten av San Augustin hamnade vi i lä och fick gå för motor den sista biten. Som ni ser på bifogat foto har man satt upp ett stort antal vindkraftverk även på Grand Canaria. De fotograferade står söder om flygplatsen men innan de stora turistorterna. Vi seglade för god vind, 15-20 knop, en bit utanför, men det verkade som om vindkraftverken stod i lä, för de flesta av dem rörde sig inte alls! Vi lämnade Las Palmas för  vi som inte är med i ARC rallyt, får inte plats när de 225 ARCbåtarna samlas. Dessutom lär södra delen vara mer solsäkert (? Idag har vi dock haft lite lätt regn på förmiddagen men nu lyser solen skönt igen.) I lördags hade vi ett riktigt höstrusk i Las Palmas med kyliga vindar och regn! Vi fick sällskap söderut med Aristocat och något senare av ytterligare en Göteborgsbåt, Blue Dame. Här i marinan ligger ytterligare en Göteborgare, Bakrus, som är på väg jorden runt som vi. I Porto Rico och Puerto Mogan ligger ännu fler Göteborgare! Kanske ett tillfälle för Stockholmarna att ta över Göteborg när de flesta invånarna är ute och seglar!!???? Under tiden i Las Palmas har Blues fått en helt ny propelleraxel, så nu är vibrationerna borta. Blues har även blivit försedd med ett flera meter långt fiskespö, som är monterat  lodrätt på akterpulpet. Om vi ska fiska med det? Nej, det är vår nya antenn för kortvågsradion, som skepparen numera fått igång. Män snackar ofta om hur dyra kvinnor är i drift. Frågan är hur skepparens hustru skulle se ut om han la ner lika mycket resurser på henne som på Blues? Medan skepparen vårdade sin båt hann hustru hem på en kortis för att krama nära och kära, fira moderns 97-årsdag, justera ryggen hos en kiropraktiker och gå i skogen med barnbarn. Härligt! Sterlings konkurs medförde att hemresan gick via ett Olso i snöstorm, då Norweigan air bokade om några resenärer den vägen.  Pasito Blanco är förmodligen Grand Canarias säkraste hamn. Bevakade vägar och omgiven av en golfbana är det svårt att ta sig in utan att bli sedd. Marinan ligger mitt emot Maspalomas vid samma bukt.

 

stkhlm och pasito blancoOct-nov08 020.jpg  stkhlm och pasito blancoOct-nov08 025.jpg

Vindkraftverk söder om flygplatsen                                                                                                      Utsikt från Blues i Pasito Blanco