Marina Taina, Tahiti samt bilder från Franska Polynesi en

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Thu 25 Jun 2009 08:28

17:35.138S 149:36.995W                               

 

                                                                      

Efter ett par dagar på svaj innanför revet med härlig utsikt mot ön Moorea ligger vi nu i Marina Taina, vilket är mycket bekvämt. Inne i marinan är det huvudsakligen tidvattnet som påverkar vattnets rörelse. På svaj var det mycket gungande trots att reven bryter ner vågorna som rullar in. Men dyningarna utanför Tahiti är för tillfället ca 4m, beroende på något oväder i närheten av Nya Zeeland och dessa dyningar drabbar nu övärlden här. De olika delarna av Franska Polynesien skiljer sig verkligen ordentligt från varandra. Marquesas öarna är yngst och öarna är höga och har inga korallrev utanför sig. Sällskapsöarna (Tahitis övärld) är något äldre och de höga bergen är omgivna av korallrev. Äldst är Tuamotus övärld, som består av atoller, dvs korallreven finns kvar men de höga bergen i mitten har vittrat sönder och sjunkit ner i havet. Papeete ligger innanför en av öppningarna i revet runt Tahiti. Och Papeete är full av affärer med kläder, pärlor etc. dvs det mesta finns att få tag på. På gångavstånd från marinan ligger Carrefour, en fransk matvarukedja där man hittar det mesta i matväg eller åtminstone allt en fransman önskar sig! Härligt!  Men priserna är höga. Det innebär att vi plockar på oss det vi behöver utan att titta på prislappen. Chocken kommer i kassan. I Papeete ligger nu säkert ett hundratal segelbåtar och bunkrar, fixar båt och bara är innan nästa ben västerut. Så här träffar vi många av de båtar vi träffat under vägen och sällskapslivet är precis så aktivt som man själv önskar.  Ofta ses vi under happy hour här på marinans barservering eller inne i Papeete på något som heter ”Tre Brasserier”. På några torg i Papeete parkerar vid 18-tiden ett antal skåpbilar, Wans. De fäller ner luckor på varje långsida och vips har en liten krog öppnat! De ställer ut ett antal bord och stolar samt ett kök runt bilen. Oftast är det kineser som driver dessa bilkrogar och de serverar alldeles utmärkt god mat! Vi har nu bredband så äntligen kommer lite bilder från övärlden vi passerat.

 

 

Manihi2juni09 117.jpg  Manihi2juni09 128.jpg

Kyrkan vi besökte i Taiohae, Nuka Hiva                                                                                                Bilparken på Marquesas var nya japanska jeepar eller pickup, trots att vägnätet

                                                                                                                                                                              är mycket begränsat

 

  Manihijuni09 049.jpg  Manihijuni09 052.jpg

Siluett av atollen Manihi, norra sidan                                                                                                    På väg in i atollen

 

Manihi2juni09 129.jpg  Manihi3uni09 004.jpg

Utsikten från Blues, sydvästra delen av Manihi                                                                               Polynesisk afton hos Fernando

 

Manihi3uni09 009.jpg  Manihi3uni09 033.jpg

Fernandos fru Stella i deras kök                                                                                                                  Almar var en baddare på att knyta saronger och dansa polynesiska danser

 

Manihi3uni09 047.jpg Manihi3uni09 036.jpg

Fernando och hans medhjälpare Almar och Josef                                                                           Fernando visar upp fångsten från harpunfisket som han har gömt i våtdräkten                                       

 

Manihi3uni09 042.jpg                Manihi4uni09 055.jpg

Hotellet, Manihi                                                                                                                                                    Två stolta fiskare med 15 kg wahoo

 

 

Manihi4uni09 058.jpg  Manihi4uni09 056.jpg

Dansuppvisning i skolan, Manihi                                                                                                              Dansuppvisning i skolan, Manihi

 

 

Manihi4uni09 063.jpg  Manihi4uni09 078.jpg

Josef och hans ukulele                                                                                                                                Fernando styrde med foten, sjöng och slog takten med två skedar

 

Manihi4uni09 082.jpg  Manihi4uni09 085.jpg

Grooper, en av fiskarna vi grillade hela i elden                                                                                  Färskt palmhjärta var mums-mums

 

Manihi4uni09 089.jpg  Manihi4uni09 091.jpg

Almar med fru och barn                                                                                                                              Fernando med sondotter, som har farfars pärlor runt halsen