Första höstseglingen till Mooloolaba 8 maj

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 11 May 2010 11:39

26:41.309S 153:07.274E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Vi gled ut med tidvattnet tidigt lördag morgon. Det var ljust, vinden var SW omkring 10 knop, molnigt men solen hade gått upp. Vi konstaterade snabbt att det var  som att segla hemma under maj, dvs långbyxor och fleece var nödvändig klädsel för att inte frysa. Vi gick för motor den första timmen och Bertil inspekterade som vanligt motorutrymmet efter en timmes gång för att kolla att allt var bra, dvs inget vattenläckage. Men hoppsan det var det inte alls! Kylvattenslangen från motorn läckte som ett såll! Motorn ströps och segel sattes. När motorn kallnat försökte Bertil fixa läckaget, men allt satt för hårt. Vad göra? Vi hade trots allt kommit så långt att vi inte hade lust att återvända till Manly. Vi hade även passerat Scarborough (där service finns) så vi fortsatte och motorn startades igen med läckande kylarvatten in i motorutrymmet. Ungefär varje halvtimme fick vi så pumpa ut vattnet som läckt in. Så höll vi på tills vi hade ankrat på Mooloolah River i Mooloolaba vid halvfyra tiden. Då upptäcker vi att varmvattenslangen från varmvattenberedaren spruckit och en massa varmvatten hade runnit ut i båten! Och vi som trodde att vi hade koll på sylarna! Nåväl problemet med den spruckna vattenslangen kunde Bertil fixa relativt snabbt för vi hade extra slang ombord. Men kylarslangproblemet fick vänta för det hade hunnit bli mörkt. Det var ju inte så här vi hade tänkt att årets premiärtur skulle vara. Det är idag tisdag och vi ligger fortfarande kvar i Mooloolaba. Och gör vadå? Väntar på reservslang till kylarsystemet förstås! Normalt levereras reservdelar övernatt från huvudlager, men oturligt nog har Maxwell (Nya Zeeland ägt företag) köpt Vetus,  som levererar våra reservdelar. Just i dagarna flyttar man Vetus lager till Maxwells och inga leveranser kan ske på ? dagar! Så vi väntar igen. Vädret är mycket likt vårvädret hemma, luften är sval och mot kvällen ligger temp bara runt 15 grader.

 

kylvattenslang 006.jpg

En rovfågel som fångat en fisk, åt sin middag i mast-

toppen på båten bredvid.