Farväl till Fiji och vänner!

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 22 Sep 2009 22:24

17:40.882S 177:23.207E                               

                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Det är tisdag 21 sept och vi ligger fortfarande kvar i Vuda Point Marina. Först ígår lyckades det nya kylsystemet till generatorn hitta hit och är nu inmonterat. Och efter lite handpåläggning idag så fungerar generatorn åter. Ett läckage i kylboxens värmeväxlare har likaså blivit åtgärdat och vi är tacksamma för att det hände nu och inte sedan vi lämnat denna fantastiska övärld. Under torsdag och fredag förra veckan ösregnade det i 24 timmar! Efter det regnet ägnade vi helgen åt att spåra upp och åtgärda läckage i teakdäcket, som medförde att vatten kom in i babords aktra hytt. Så här efteråt är det skönt att ha åtgärdat det, men det är så lagom kul medan det pågår och allt är upp och ner i båten. 10 år gamla båtar som används mycket behöver nya delar då och då, precis som vi själva! Vi har nu seglat över 15 000 sjömil sedan vi lämnade bryggan hemma och det är säkert mer än många båtar seglar under ett helt båtliv!

Förra veckan hyrde vi bil och körde med Reidunn och Finn till huvudstaden Suva. En trevlig utflykt på 2x20 mil på hyfsade vägar. Naturen här på den västra delen av ön domineras av sockerrörsodlingar. Så här års skördas det och alla sockerrör ska då transporteras på bilflak eller järnväg, in till fabriken i Lautoka, som allt som oftast inte fungerar och medför en enorm ansamling av sockerrörslaster i staden. Så ner till södra delen av ön mötte vi ständigt överfulla lastbilar med sockerrör som stack ut någon meter på var sida om flaket! (Enligt uppgift tjänar en sockerrörsarbetare motsvarande ca 2000 SEK per säsong!) Bilvägen går längs kusten på den södra delen och där låg många och lyxiga resorter med eller utan SPA och golfbanor. Mitten och östra delen av ön domineras av regnskog. De höga bergen medför att den östra sidan av ön får mycket regn. Suva ligger på den sydöstra delen och där regnar det jämt enligt fijianerna. Och det gjorde det även under de timmar vi besökte huvudstaden. Och rätt som det regnade kom det en störtskur! Suva lär vara mest känt för sin frukt och grönsaksmarknad, som ska vara den största i hela Söderhavet. Vi tycker dock att marknaden i Lautoka är nog så stor. Det är otroligt hur rent och fräscht alla grönsaker och frukter exponeras. Och dofterna på dessa marknader här på Fiji måste bara upplevas. De är otroliga beroende på alla kryddor som också saluförs. Suvas fisk och köttmarknad var större med ett bättre utbud till ännu lägre priser än här på västkusten. Och priserna på mat är låga här! Suva är en storstad med mycket trafik, höga bankhus, affärer, varuhus, regeringsbyggnader, ett museum, diplomatstad, skjulförorter, övergivna nedgångna strandhotell mm. Hamnen dominerades just nu av kinesiska fiskebåtar, som såg mer eller mindre sjödugliga ut. Vi besökte museet och kunde tyvärr konstatera att den berömda utställningen om kannibalismens historia var nerpackad och skulle visas igen först om en månad. Det ända med anknytning till kannibalism var gafflar som användes av kannibalerna. Kopior av denna gaffel kunde köpas i museets shop! Suvas Yacht club ligger i den  västra delen av staden. En oas i storstadsbruset och med fängelset och en enorm kyrkogård på andra sidan gatan. Suva var förr den plats där de flesta seglare klarerade in i landet. Landets revolter har medfört att idag är det inte många av alla seglare som väljer att segla in i här. Det var inte många segelbåtar som låg för ankare vad vi kunde se heller. Att det är en storstad  och att det regnar mycket har säkert också påverkat detta. Överallt möttes vi av som vanligt vänliga människor.

Under helgen har vi varit avskedskommitté för  de flesta av de båtar vi seglat tillsammans med. Tiden rinner fort och det är dags att dra sig västerut för att komma i tid till Australien innan orkansäsongen drar igång. Vädret har också varit mycket gynnsamt för överfart efter förra veckans regn och hårda vindbyar. Hilde ser vi inte mer denna säsong för Finn ska på arbete i Singapore i början av november och de lämnar Australien innan vi kommer dit. Vägvalet är också olika från Fiji, Nya Zeeland eller Australien. Och till Australien finns flera olika vägar att gå. Vi väljer att gå till Port-Vila, huvudstaden inom Vanuatus övärld, och sedan söderut via Tanne, den ö de flesta styr mot direkt, till Nouméa, Nya Kaledonien. Några av båtarna kommer vi att träffa på under vägen till Australien eller i Australien men flera kommer vi förmodligen inte att träffa igen. Sorligt men sånt är ju livet. Marinan är dock fortfarande nästan full av båtar. Några ska vänta ut nästa säsong i vattnet här i marinan, andra ska till hem Nya Zeeland och de lämnar Fiji först i slutet av nästa månad. Alla orkanhål för båtar som stannar här över sommaren (vår vinter) är fullbokade. Vi förstår att många väljer att stanna en ytterligare säsong här. Fiji öarna är paradiset i paradiset, som Bertil uttrycker sig!

Onsdag morgon lämnar vi Fijis underbara övärld.

 

 

Suva 002.jpg Suva 005.jpg

Lösa kor och oxar var en fara längs huvudvägen till Suva                                 På Suvas Royal Yacht Club stod Drottningen i centrum

 

Suva 006.jpg Suva 008.jpg

Regeringsbyggnaden i Suva                                                                                          Fiji museum

 

Suva 017.jpg Suva 027.jpg

Kannibalernas gaffel och ett av deras offer, en ung missionär                      Några av de kinesiska fiskebåtarna i Suva

 

Suva 021.jpg Suva 030.jpg

Kläder gjort av tapa                                                                                                          Bertil på Suvas frukt- och grönt marknad

 

Voda Point marina 119.jpg  Voda Point marina 114.jpg

Jane, Bertil och Andy framför klubbhuset på en nyöppnad golfbana         Andy och Bertil framför södra hemisfärens enda? hinduiska tempel