Cagliari, södra Sardinien, 5-8 maj

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 11 May 2012 19:05

39:12.040N 009:07.619E                                                                                                                                                                                                                     

 

Precis vid midnatt mellan den femte och sjätte maj låg vi i St Elmos marina, Cagliari. Överfarten från Palermo hade då tagit 40 timmar. En sträcka fågelvägen som mellan Kalmar och Stockholm, men som blev lite längre för oss då vi naturligtvis fick vinden i näsan efter halva distansen och inte kunde gå kortaste vägen. Så det blev en rätt stampig och obekväm resa denna gång.

Den nordvästliga vinden fortsatte att blåsa både söndag och måndag så vi blev kvar. Söndagen ägnade vi åt båt- och klädvård. Söndag kväll drog ett ordentligt skyfall med starka vindar över staden och både båt och tvätt fick en extra sköljning. Vi misstänker att det var i samma veva som Cagliari skulle spela sin ligamatch. Om vi inte missförstått det hela förlorade hemmalaget mot Juventus. En av killarna i marinan påstod annars att det regnar sällan på Sardinien att temperaturen är tillräcklig hög även vintertid så de slipper frysa. Däremot blåser det ofta och mycket. I vintras hade de uppmätt 80 knop i Cagliari i byarna under en av stormarna.

Måndagen ägnade vi åt sightseeing per fot,  en promenad genom nya och gamla Cagliari på 5 timmar, inkl pausar. En mycket charmig stad, mindre skräpig än Palermo. Vi ligger förstås i marinan längst bort från city räknat. Under vår promenad passerade vi många trevliga krogar innan det var tid för lunch. När lunchtid kom var varenda restaurang som bortblåst och Skalmans klocka hade ringt länge och väl när vi äntligen hittade en, som föll Skalman i smaken. Det visade sig vara en lyckoträff, den hemlagade raviolin med citron var liksom raviollinin med getost och honung helt gudomligt god. Att botanisera i mataffärerna i Italien är ett sant nöje!

 

 

cagliari 005.jpg  cagliari 009.jpg

Solnedgång över Cagliari                                              Våra kroppar behöver numera många vilostunder

 

cagliari 016.jpg  cagliari 013.jpg  

och man får ta det som erbjuds att sitta på                  Trånga gator med utsikt över Cagliari bukten             

 

cagliari 018.jpg  cagliari 030.jpg

Älgar tycks vara populära även på Sardinien                Terrassen, från vilken man har en fantastisk vy över

Omgivningarna.

 

cagliari 024.jpg  cagliari 028.jpg

Somliga har härliga uteplatser på sina terrasser         Vi ligger vid piren i bakgrunden

 

cagliari 032.jpg 

En av entréerna till fortet. Marmortrappor

 

cagliari 036.jpg

Varje morgon flög ett antal flamingos över oss och Cagliaribukten