Darwin-Kupang

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Tue 17 Aug 2010 15:11

10:09.600S 123:34.400E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Fredag kväll den 23/7kl 2300, var Blues klar för att segla ”Sail Indonesia”. Inte minst tack vare Finn, som gjort en kämpe insats ( hjälpt till och fixat nya motorupphängningar, ställt in motorn, fått ordning på watermakern , ny vattenpump till generatorn, nya batterier, ny laddare, etc). Lördag morgon, den 24/7  slussade vi ut ur Baywieu Marina kl 0700 lokal tid. Starten skulle gå kl 1100, men Hilde och Blues drog redan kl 0930, av två skäl. 1. Vi hade strömmen med oss och skulle ha det ytterligare 1,5 tim. 2. Fler än 100 tungt lastade segelbåtar skulle starta samtidigt och dessutom var det pris till den båt som gick över linjen först. Få av dessa seglare är vana kappseglare, så här gällde det att hålla sig undan. Vi hade en fin segling över även om vi periodvis fick köra motor. Sträckan över var ca 450 miles, vilket Blues klarade av på 3dygn och 3 tim. Snittfart  6 kn. Tyvärr blev det inte mycket sova för mig, det var ju en massa båtar runt omkring hela tiden. När sedan Hilde, ca 0,5 mile snett bakom mig, blev påkörd bakifrån, så ökade inte möjligheten för mig att kunna koppla av och sova!  Som väl var blev ingen ombord på Hilde skadad, men deras Targabåge knäcktes, dock inte förrän vid tredje smällen! Då såg Finn någon som var på väg upp i sittbrunnen, men ”Hulken” Finn lyckades trycka båten åt sidan………

Kupang är huvudstad för East Nusa Tenggara Province, West Timor.  Östra delen  av samma ö är sedan 2002 självständigt.

Indonesien har en minst sagt intressant historia, med många inbördeskrig, krig med Araber, Européer (Portugiser, Holländare, Engelsmän etc). Under  2:a Världskriget var landet ockuperat av Japan. Efter krigsslutet -45, tog Sukarno över som president. Han lyckades med konststycket att så gott som ena hela landet och anses allmänt ha varit en omtyckt och bra president. Den då 31 årige generalen Suharto blandade sig i leken, satte Sukarno i husarest och tog över styret av landet. 1965-66 lyckades Suharto döda  0,5 milj människor, som ansågs vara kommunister eller bara kanske.  Indonesien är ett av de fattigaste länderna i världen.  1995 var landet det mest koruppta av alla världens länder.  Suharto lär ha stoppat undan ca 35 biljoner US dollar, förmodligen på konton i Schweiz, under sina 32 år vid makten. Ett försök att ställa honom inför rätta stoppades av militären, gissa varför? 

I Kupang hade de lokala myndigheterna fixat till en massa intressanta aktiviteter, bussutflykter, olika kulturella utställningar och mängder med traditionella danser samt ”galamiddag” för oss deltagare i Sail Indonesia.