VB: Ermoúpoli, Syros, 22 - 23 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 23 Apr 2012 18:42

 

37:26.593N 024:56.647E                                                                                                                                                                                                                     

 

Söndag morgon var vinden plötsligt tyst, och solens strålar värmde gott. Detta måste vara det väder grekerna säger ska råda så här års. Ingen vind, ingen segling utan vi gick för motor de 23 sjömilen till Syros, nordväst om Paros. På vägen kunde vi se den heliga ön Delos på vår styrbordssida. Delos är navet som alla andra öar i Kykladerna bildar som en cirkel (kyklos) kring, därav namnet. Delos är obebodd i dag, men är en av Greklands viktigaste arkeologiska platser.

Syros är Kykladernas kommersiella, administrativa och kulturella centrum. Fynd på ön påvisar att här fanns en civilisation redan för 2 800 år sedan! Vi gick till öns huvudort, Ermoúpoli, på öns östra sida. Här ligger vi med aktern rakt in bland krogarna på kajen. Syros är den enda ön som inte är beroende av turismen. Krogarna på kajen var fyllda av greker när vi kom in vid lunchtid. Människor i alla åldrar, en del finklädda andra mer fritidsbetonade, en del i skinnbyxor och täckjacka andra i kortkort och t-shirt. Vi tog en promenad genom staden och blev överraskade av alla barer, caféer, restauranger som fanns överallt inte bara längs kajen. Både stadshus och teater finns här. Staden är kulturminnesmärkt. Bidragande orsak är det marmorbelagda torget framför stadshuset, men vi kunde konstatera att även en hel del gator och trottoarer är marmorbelagda!    

Vi är inte längre ensamma seglare. Vid kajen ligger några charterbåtar, en engelsk och ytterligare en svenskflaggad båt, Lady Sauda från Helsingborg.

Färjor kom och gick var och varannan timme dygnet runt i hamnen.

Ja så är vi incheckade i EU, eller snarare Blues. Har båten varit utanför EU ska den inklareras när den återvänder, i det första EU land man kommer till, för Blues del Grekland. 15 euro kostade det. Frågan är om det täcker kostnaderna för alla dokument som skulle fyllas i, kopieras och stämplas? Det som tog tid var när vi måste vänta 45 minuter på polisstationen (immigration) för att få våra pass stämplade. Av alla poliser i det stora polishuset var det tydligen bara en som kunde hantera passförfarandet för seglare som kommer med egen båt! Då denne polis var på annat uppdrag, fick vi alltså vänta 45 minuter. Sedan kom en ung man i jeans och munktröja, skrev in våra pass mm i datorn och så var det klart!

 

Cykladerna 033.jpg  Cykladerna 044.jpg

Ermoúpoli, välförsedd med kommunikationen             Längs krogkajen parkeras båtarna med aktern inåt

uppåt, både den andliga, kyrkan Anástasis på ena       här Lady Suada från Helsingborg

berget, och telefonimaster etc för den världsliga

på den andra toppen.

 

Cykladerna 026.jpg  Cykladerna 030.jpg

Stadshuset (ritad av tyske arkitekten Ernst Ziller          Apollonteatern, (ritades 1864 av den franske arkitekten

1876) vid PlateiaMiaoúli (marmorbelagt)                    Chabeau, som en kopia av La Scala i Milano) var

                                                                                       Grekland första operahus och används fortfarande

 

Cykladerna 037.jpg  Cykladerna 039.jpg

Kyrkan Agios Nikólaos från 1848                                   Marmorbelagd trottoar

 

Cykladerna 040.jpg  Cykladerna 043.jpg

I husen vid havet bodde förr skeppsredarna                 Härligt fräscha grönsaker längs den marmorbelagda gatan