Lemon Cays, San Blas

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 21 Mar 2009 08:29

09:32.687N 78:54.017W                               

 

                                                                      

Nu har vi verkligen mött värmen och att bada i det klara vattnet här är helt sagolikt skönt. Sedan vi hittat läckan på avgasröret som bidrog till att vi tog in en del vatten under seglatsen från Cartagena till San Blas har vi mest bara varit. Snorklat, Ernst såg en stingrocka, varit i land på en av öarna som bebos av några Kunaindianer, badat och tagit en tur i dingen runt några rev. Under turen på grunt vatten över bl a sjögräs lyckades vi se både en havsköldpadda och två stingrockor. De korta Kuna indianerna kommer ut till oss båtar i sina stockbåtar (träden växer på fastlandet) för att sälja kokosnötter, fisk, molas. Att sälja skaldjur just nu är förbjudet men trots det försöker några av dem sälja det till oss. Det gäller att inte uppmuntra denna svarthandel! På öarna växer huvudsakligen kokospalmer (Kunaindianerna levererar i stort alla kokosnötter som används i den Colombianska industrin! Panama har ingen egen kokosnötsindustri)och matbananer. Vi ser även mangroveskog och avokodoträd. Idag (fredag) har vi  förflyttat oss 13 nm västerut till Lemmon Cays. Här verkar Kunaindianerna lite mer kommersiella. På en av öarna ligger en bar (där ska allt båtfolket ses senare i eftermiddag över något drickbart!) och på en annan något som ser ut som en matservering med några övernattningsrum.  San Blas är populärt inte bara bland oss seglare utan även bland backpackers. Vi träffade en svensk i Cartagena, som sedan 1992 transporterat backpackers mellan Panamakanalen och Cartagena via San Blas! Vi seglar fortfarande ihop med den australiska familjen på mikado. De har två barn. Sonen på 15 år håller inte alls med sina föräldrar att detta att segla från Turkiet till Brisbane är livet! Han tycker det blir ganska ”boring”. I kväll kommer besättningen på mikado över till Blues för att äta fisksoppa med oss.

 

 

lemoncaysmars0909 060.jpg   lemoncaysmars0909 062.jpg  lemoncaysmars0909 068.jpg

Strandsatta på Tiadup                                                                        I dylika hyddor bor Kunaindianerna på öarna                             Kunafamilj som säljer molas, Lemmon Cays