12 tim smöråka+25 tim motvind

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 18 Aug 2008 20:08

52:55.516N 05:02.879E

 

                                                                      

Lördag kväll tog vi oss en promenad i ett tomt Brunsbüttel. Fullt av båtar i marinan, men besättningarna satt i sina båtar. Söndag morgon blev vi purrade 05.30. De svenska båtar vi låg utanför skulle sticka mot Kiel.  När vi väl var uppe, och endast bageriet skulle vara öppet på söndagen, var det lika bra att slussa ut i Nordsjön och gå vidare söderut. Så vi slussade ut tillsammans med ett par holländska båtar vi haft kontakt med kvällen innan. Den ena båtens besättning hade lånat ett par tomma dieseldunkar för det skulle vara lugnt väder enligt deras information och därför skulle de fylla på sin tank så att de hann hem i tid. När vi kom ut i Nordsjön, 06.00, var det lugnt och en viss trolsk dimma, som piffade upp sceneriet.  Vi gick för motor och konstaterade att vi hade tre knops bonus, tack vare tidvattnet. Så småningom kom halvvind, 3-7 m/sek, och vi hade en riktig smörsegling i solsken fram till Borkum. Då när vi girade mot väst, kom den utlovade västanvinden, 8-12 m/sek, som varade till dess att vi skulle mer sydlig kurs. Då kom – gissa vilken vind? Och vi fick fortsätta att kryssa i 8-13 m/sek. Vi såg solen när den gick upp, men för övrigt har vi sett moln av alla nyanser från vitt till svart. Och de svartaste molnen bara öste regn över oss. De kommer säkert norrut så småningom! Kl 19.00 måndag kväll har vi natthamn i Den Oever, i Ijsselmeer, Holland. Vår natthamn ligger direkt efter slussen i in i norra Ijsselmmeer. Här hörs ingen blåst! Ska bli skönt att koja efter en natt med lite sömn.