Bora-Bora

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 17 Jul 2009 09:59

16:29.397S 151:45.762W                               

 

                                                                      

Vi har nu legat vid boj utanför Bora-Bora Yacht Club i drygt en vecka (från torsdag 9 juli). Förhandsinformationen om Bora-Bora var att långseglare inte var särskilt välkomna här! Men vi har bara blivit väl bemötta överallt på ön (Ok undantag Bloody Mary där servicen var dålig oavsett man var långseglare eller inte). Mia och Magnus med familj reste tillbaka till Sverige i måndags. Det är tomt ombord efter dryga två veckor med de nära och kära. Men vi är mycket tacksamma att vi fick uppleva Sällskapsöarna tillsammans. Vi kan konstatera att bästa snorklingen i Franska Polynesien hade vi på atollen Rangiroa. Bland Sällskapsöarna har Bora-Bora den bästa snorklingen och dykningen. Mia, Magnus och Bertil dök här och dyket utanför revet vid inpassagen tyckte de var häftigast. Där såg de en massa olika fiskar, rockor och hajar. Förutom de vanliga revhajarna patrullerar även lemonhajar revets utsida här. Enligt dykinstruktören så är ett par av ”citron” hajarna gravida och de ser fram mot att få se de små! Under drygt en vecka har det varit danstävling bland öns alla danslag. Varje kväll har någon av grupperna uppträtt. Vilket har varit fantastiskt att se. Här har dansarna inte dansat för turisternas skull utan för deras egen och tävlingsledningens. Det är mäktigt att se mellan 50 och 100 vickande höfter till ljudet av lika många trummor. Vi har sett den mycket fotograferade och omtalade blå-gröna lagunen på öns östra sida, haft en guidad tur runt ön där taxiguiden tog oss till ett härligt gott matställe, Bounty, där jag åt Franska Polynesiens bästa ”poisson cru”! Så tog vi en bloddy mary på stället med samma namn. Bloddy Mary är ett mycket känt ställe på ön där man skryter med alla kända människor som besökt stället! Vi var inte imponerade av servicen! Just nu ligger kryssningsfartyget ”Dawn Princess” på redden utanför öns huvudort Vaitape. Den är på jordenrunt kryssning! Från Sidney via Panama- och Suezkanalerna. Nationaldagen tog vi dingen in till Vaitape. Det var inte något officiellt som pågick. Däremot var det många polynesiser som var ute på olika lokaler och dansade och drack. Vi hamnade på ett mycket lokalt och speciellt ställe. Härlig musik och mest damer, inkluderande damklädda män, firade! En kvinna sa att hennes man arbetade så hon var ute för att dricka, dansa och ha kul. Sedan var det dags för hennes gubbe att hämta hem henne. En kväll var det två seglare som fixade heltstekt kalv åt alla som ville vara med inne på yacht cluben här. Var och en tog med sig tilltugg och så hade vi ett trevligt knytkalas igen. I morgon lördag, 18 juli, lämnar vi Bora-Bora för ca 600 sjö mil sydväst över till Rarotonga, Southern Cook´s Island.

 

 

 

 

  alla bilder 858.jpg  alla bilder 904.jpg  alla bilder 885.jpg

Sju hibiskusblommor: Anne, Britta, Jenny, Georgina, Moa,                            Polynesiska dansare                                                                           På pappas axlar och med en bil i handen ”njöt” även Marcus av

Karoline och Mia, på B-B Y C                                                                                                                                                                                                             dansen

 

alla bilder 981.jpg  Bora-Borajuli09 033.jpg  Bora-Borajuli09 037.jpgBora-Borajuli09 043.jpg

Två polare: Marcus och Nick                                                                     Blå lagunen med Otemanu i bakgrunden                                 Moa och farfar har varit och köpt färska bagetter                            I väntan på taxi till flygbåten. Marcus kollar bilarna.

 

  Bora-Borajuli09 045.jpgBora-Borajuli09 057.jpg    Bora-Borajuli09 082.jpg

   En kalv grillas. Bertil och Finn övervakar                                     Servitören bland andra lokala nationaldagsfirare                   Bertil och Finn på legendariska Bloody Mary