Basseterre, St Kitts (St Christopher)

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 19 Jan 2009 21:44

17:17.626N 62:43.497W

 

                                                                      

Vi blev kvar i sköldpaddsviken även söndag, 18 jan. Nya tampar för revning av storseglet mm behövdes åtgärdas och då det  fortfarande blåste motvind låg vi kvar. Idag måndag var vinden mer ostlig så vi fick en fin sträck till St Kitts. Vi ligger nu i marinan i huvudorten Basseterre. Nere i hamnen finns ett stort shoppingdistrikt för alla kryssningsresenärer som frekventerar ön. Massor av juvelerarbutiker och klädesaffärer. Precis som på  St Martin. Öns historia är brokig. 1623 gick Sir Thomas Warner iland på ön och St Kitts blev den första brittiska ön i Karibien. En fransk grupp kom strax efter och britter och fransmän samarbetade till en början. De hjälptes åt att döda 2000 av öns befolkning! Därefter stred de i 150 år om herraväldet. Genom freden i Versailles 1783 blev ön brittisk. Idag är ön tillsammans med grannön Nevis helt självständiga med en brittisk tradition. Ön försörjde sig tidigare på sockerrör. Sockerrören finns kvar, men ingen skördar dem. Kvar finns även järnvägen runt ön. Den forslar inga sockerrör längre. Idag är det lyxturisterna som för dyra pengar åker tåg runt ön på sightseeing. Öns  romproducenter köper idag melassen utifrån. Ön försörjning kommer idag huvudsakligen från turisterna. Här i marinan är vi den enda gästande båten! Vi tog en sväng på stan, en blandning av franskt och brittiskt påbrå. I centrum hittar vi Piccadilly Circus efter modellen (?) i London. Staden är charmig men ger ett mycket fattigt intryck.  Vi kommer att göra ett litet uppehåll i vår seglats inom kort. Min lilla mamma, drygt 97 år, insomnade stilla i morse och vi kommer att åka hem för begravning mm.

 

STkittsan0909 212.jpg  STkittsan0909 215.jpg

En del superjakter har helikoptrar ombord. Denna               Basseterre från havet, St Kitts

har en segelbåtmodell större!