Brisbane-Sidney via pacific Highway

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 13 Mar 2010 10:55

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Här i Manly är det enkelt och billigt att hyra bil av lokala biluthyrare om man bara håller sig inom en radie på ca 25 mil och framför allt håller sig inom Queenslands gränser. Vill man vidga sina vyer till andra stater är det bara de stora internationella biluthyrarna som huserar på Brisbanes flygplats som står till buds. Så det fick bli en dylik bil när vi skulle göra vår utflykt tur och retur till Sidney.

Vi har ju redan turistat längs Queenslands sydkust, Guldkusten, så från Brisbane tog vi motorvägen ner till norra New South Wales, där vi tog av till Pacific Highway så att vi skulle kunna följa Stilla havskusten från Byron Bay och söderut. Väl över gränsen till New South Wales blev temperaturen angenämt under 30° och vi förlorade en timme då denna stat har sommartid. Byron Bay är ovanligt nog (?) ett tillhåll för surfare, dykare och andra glada beachälskare, bl a svenskar. Efter barriärrevet lär Byron Bay vara det bästa dykstället på östkusten. Framför allt något som heter Julian Rocks några kilometer ut från kusten, där kalla nordliga strömmar möter varma sydliga strömmar (en nordlig ström kommer från söder och vice versa) och blir ett tillhåll för massor av fisk (precis som vid Galapagos där den kalla nordliga Humboldtströmmen möter den varma ekvatorialströmmen). Baron Bay är fortfarande en ganska liten ort och klart charmigare än skyskrapornas Surfers Paradise, kanske för att höghusen lyser med sin frånvaro! Puben Beach Hotell ägs av John Cornell, regissören till filmerna om Crocodile Dundee. Omgivningarna är inte heller exploaterade ännu. Ute vid fyren som ligger på udden Cape Byron (och här har naturligtvis James Cook också varit och han uppkallade udden efter poeten Byrons farfar) har man en fantastisk utsikt över de milslånga sandstränderna som sträcker sig både norr- och söderut. (Australiens östkust är väl i princip en enda lång sandstrand)! Och vattnet som glittrade nedanför fyren tycktes kristallklart. Vi bara väntade på att en haj, en delfin eller någon stor fisk skulle simma förbi. Men det enda vi såg i vattnet var surfare! Och det var det gott om! Åter i bilen passerade vi bl a Ballina (känd för the Big Prawn), Broadwater, Grafton och Woolgoolga (med Raj Mahal (men det liknar icke Taj Mahal!), ett tempel för stadens sikher som utgör 25% av stadens innevånare). När vi kom till Coffs Harbour hade det hunnit bli mörkt och regnet fullkomligt öste ner. I Urunga försökte vi få ett rum för natten  plus lite mat. Men rummen på hotellet var inte utrustade med toa och dusch, och det var för sent för att vi skulle få middag. Så vi fortsatte söderut Vi stannade vid flera motell för att mötas av beskedet att matserveringen hade upphört för dagen. Klockan var över nio så framför allt Skalman-Bertil började frukta att middagen skulle frysa inne. I höjd med Nambucca Heads hittade vi äntligen ett motell som också kunde servera oss mat. Matsalen var naturligtvis stängd, men stället drivs av kineser och då kockan var kvar fixade hon gärna lite mat. Skalman slapp att gå och lägga sig hungrig! När vi vaknade på morgonen insåg vi att vi hade härlig sjöutsikt! Motellet låg charmigt 50 m från Nambucca Rivers strand! Vi hade avverkat ungefär halva sträckan Brisbane-Sidney.

Solen lyste åter på oss då vi startade dag 2:s resa. Pacific Highway går genom böljande betes- och åkermarker någon mil från kusten. Husen ligger glest. Boskapen kan gotta sig åt frodig grönska på mycket stora betesmarker. Vi såg huvudsakligen kor och oxar men naturligtvis även får och alpackor. Alpackan är en släkting till laman och avlas för sin fina alpackaull. Ser ut som ett får med lång hals.

Dagens första avtag från highwayen gjorde vi till South West Rock. Ytterligare en charmig by vid en sandstrand som fortfarande inte hittats av alltför många turister. För husvagnsfolket måste detta vara paradiset, för de har fått tillgång till bästa lägerplatsen mitt i byn direkt ovanför stranden! Vi åkte även här ut till bästa utsiktsplatsen, udden med Smoky Lighthouse. Här hade vi åter en mäktig utsikt över de milslånga stränderna. Vattnet glittrade klart även här, men vi såg inga andra djur än surfare. Ovanför oss i den ca 20-25 knops starka vinden lekte tre ”gliders”. På väg tillbaka till highwayen passerade vi Trial Bay Gaol, som byggdes som fängelse 1886. Fram till 1903 var det framför allt fångar som uppförde sig väl som skulle sitta här. 1915 öppnades fängelset igen och då för att internera tyskar! Under första världskriget var de antityska känslorna i Australien så starka att man grep tyskar oavsett de hade gjort något orätt eller ej och satte dem i detta fängelse! Idag är det ett museum. Väl ute på Pacificvägen igen passerade vi bl a Kempsey, där de berömda akubrahattarna tillverkas, och Port Macquarie, en stad som älskas av pensionärer som flyttar in och ser till att staden breder ut sig mer och mer. I Port Macquarie ligger även Australiens enda koalasjukhus. Vi fortsatte längs havskusten söderut i stället för att köra upp till Pacificvägen. I den lilla byn North Haven hittade vi ett mysigt café där vi fick en härligt god lunch i tid enligt Skalmans klocka. Här smakade vi för första gången friterad sötpotatis. Kan rekommenderas! Längs ostkusten odlas ostron överallt. Forster är ostronens Mecka.

I Taree, som vi passerade, missade vi åsynen av ortens Big Oyster. Framåt sen eftermiddag var vi framme vid denna dags mål, Lemon Tree Passage, vid den stora viken Port Stephens. I marinan här ligger White Hawk och vi skulle gästa Lynn och Paul några dagar. Lynn och Paul har köpt sig ett renoveringsobjekt i byn, som de ska flytta in i snarast så att de kan få ut White Hawk på båtmarknaden. Lemon Tree Passage är fortfarande en sovande idyll, men exploateringen väntar runt hörnet för Soldiers Point och framför allt Nelson Bay vid buktens mynning är redan hårt exploaterade. Avståndet till Newcastle är en halv timmes bilkörning och till Sidney 2,5 timmar. Vid entrén till Port Stephens, i utkanten av Nelson Bay, finns en 161 m hög udde, som vi besteg under solens hetaste timmar. Belöningen var även här otrolig utsikt över de ändlösa sandstränderna norr- och söder över. Här ligger även en beach med så hårt packad sand så att man kan köra bil på den. Endast 4WD är tillåtet att köra med. Har man ingen sådan bil kan man ”åka” kamel i stället. På stranden sprang pappor med surfingbrädan i ett snöre efter sig och på brädan låg en liten son eller dotter. Sanden med lite vatten på är rena isbanan! Det ska krökas i tid… En tur till Hunter Valley stod också på programmet. Ett vindistrikt ca en timmes körning väster om Newcastle. Det är inte bara vin som levereras från Hunter Valley utan även kol, som skeppas ut via hamnen i Newcastle. Vi besökte flera vingårdar med mycket goda viner. Bl a Wandin Valley Estate. Här ska Lynn och Paul gifta sig om ett år i gårdens vintunnekällare. På Tatler blev vi serverade av ägaren själv, en f d pubägare från Sidney som startat denna vingård för drygt 10 år sedan! I Hunter Valley återfinns bl a Lindemans vingård som vi dock inte besökte.

Från Lemon Tree Passage körde vi kustvägen via Newcastle, Belmont, Swansea, the Entrance, Terrigal och Avoca Beach. Vädret var disigt och regnigt så vi passerade bara dessa orter. Vid Gosford körde vi upp på Newcastle – Sidney vägen och så var vi äntligen i Sidney, omkring 100 mil söder om Brisbane.

Sidney tor2010 022.jpg  Sidney tor2010 026.jpg

Byron Bay                                                                      Fyren vid Cape Byron

 

 

Sidney tor2010 034.jpg  Sidney tor2010 048.jpg

The Big Prawn, Ballina                                                  Känguru utanför South West Rocks

 

Sidney tor2010 043.jpg  Sidney tor2010 064.jpg

South Wales Rocks                                                        Lynn på toppen vid Nelson Bay

 

Sidney tor2010 070.jpg  Sidney tor2010 078.jpg

Paus efter ”bestigning” av den 160 m höga toppen       Lynn och Bertil med vältränade kroppar

 

Sidney tor2010 081.jpg  Sidney tor2010 083.jpg

Träning för en blivande vågsurfare?                              Härliga sanddyner att åka i för Boys Toys bilar

 

Sidney tor2010 103.jpg  Sidney tor2010 085.jpg

Vinprovning på Wandin Valley Estate, Lynn, Paul och Bertil      Ölprovning i närheten av Lemon Tree Passage

 

Sidney tor2010 087.jpg  Sidney tor2010 122.jpg

Huset som Lynn & Paul köpt i Lemon Tree Passage     Transsportanordningar för kol från tåg till båt, Newcastle