Sidney & Blue Mountains

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 13 Mar 2010 15:01

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Under dagarna i Sidney hade vi förmånen att få kinesa hos Fernlei och Tony, som bor i västra Sidney, Cabarita, Breakfast Point, längs Parramatta River, en halvtimmes färjtur in till city. Fernlei och Tony seglade under 6 veckor med White Hawk. Tony är en hängiven vinsamlare och har inrättat sin ”vinkällare” i garaget med temperatur- och kylskåp innehållande huvudsakligen viner från Australiens olika vindistrikt. Tony tog ledigt en dag från sitt arbete och var vår guide i Blue Mountains, en nationalpark väster om Sidney, som finns med på Unescos världsarvslista, bl a beroende på de många olika euklayptusarter som växer där. Högsta punkten är 1 111 m. Bergen har fått sitt namn av att de på avstånd ser ut att vara blåaktiga. En illusion som skapas av de oljor som eukalyptusträden släpper ut och som sedan avdunstar i luften. När vi var där var temperaturen bara omkring 17°, så bergen såg mycket gröna ut! Vi besökte Norman Lindsay (1878-1969) Gallery mellan Springwood och Faulconbridge. Museet är inrymt i Norman Lindsays hem. Lindsay var en kontroversiell konstnär och författare med många strängar på sin lyra. Han målade i olja och akvarell samt gjorde etsningar huvudsakligen med nakenmotiv, som naturligtvis gjorde skandal under 1930 talet, skrev och illustrerade barnböcker, The Magic Pudding är en australisk klassiker, byggde modellbåtar, gjorde möbler och statyer. I hans gamla kök tronade en AGA-spis! Vi tittade på vattenfallet i Wentworth Falls, åt en god lunch i den sofistikerade staden Leura, som hade många dyra butiker. Blue Mountains är populärt fritidsområde under den värsta sommarhettan för bl a välborna Sidney- och Melbournebor, som söker svalare klimat, och dessa bidrar med att Blue Montains städer kan överleva med exklusiva butiker. Huspriserna i Blue Mountains är också i paritet med huspriserna i Sidney! I Katoomba, Blue Mountains största stad, besökte vi Echo Point, där vi hade en fantastisk utsikt över regnskog, eukalyptusträd och inte minst klippformationen Three Sisters (vars ursprung är en aboriginsk drömtidslegend). Bertil skulle prompt åka Scenic Railway, en hårresande resa på en räls som lutar 52 grader! Världens brantaste! När vi åkte kändes det som att störta rakt ner i dalen längs den nästan lodräta bergväggen! Tur att resan bara tog några minuter. Ja, vad utsätter man sig inte för bara för att behaga maken!!!! Vi gick på en konstgjord väg genom regnskogen via en f d kolgruva (och gruvarbetarnas färd upp och ner längs berget var klart mer utsatt än den vi åkt!) till en kabinbana som lugnt tog oss upp till toppen igen. Sista stoppet innan vi åter var i Sidney var Mount Tomah Botanic Garden, som förser Royal Botanic Gardens i Sydney med växter. Här odlas växter som inte överlever ute vid kusten. Vi tog en promenad genom trädgården där bl a regnskog, eukalyptusträd, rhododendron, rosor, och köttätande växter återfinns. Från trädgården som ligger ganska högt hade vi en fantastisk utsikt över dalen nedanför och längst bort i horisonten kunde vi se Sidneys skyskrapor, 10 mil bilvägen men förmodligen bara 5 mil fågelvägen.

Dagarna i Sidney ägande vi att insupa storstadens atmosfär. Alla vattenvägar i staden är fantastiska, inga köer, vacker utsikt och frisk luft. Vad mer kan man begära av ett transportmedel? Monorails tekniska lösning tilltalar Bertil, så naturligtvis åkte vi ett varv runt city med den! I stadens akvarium såg vi dugonger (sinnebilden för sjöjungfrun ni vet) och åtskilliga hajarter på nära håll. På det marina museet inspekterade vi en kopia av kapten James Cooks Endeavour. En märklig konstruktion där fören lyste med sin frånvaro! Fören var byggd platt vinkelrätt mot sidorna! Hur båten tog sjön kan vi bara spekulera om! Botanisten Per Solander, en lärjunge till Linné, fanns med ombord, på Cooks första resa, för att dokumentera alla växter de hittade! Botaniska Trädgården är en härlig oas mitt i City. På dagen hänger tusentals flygande hundar (flying foxes) i träden och fläktar sig i den heta solen. De är de största av alla fladdermöss arter. När skymningen kommer är det dags att flyga ut och hämta föda, frukt, nektar, pollen etc. Operahuset är ju bara ett måste! Och man kan väl bara spekulera om vad Sidney skulle vara utan detta tidlösa mästerverk! Vilken vision den danske arkitekten Jörn Utzon sålde in med sitt bidrag till tävlingen om operahusets utformning 1957. Hur konstruktionen skulle lösas hade han vid det tillfället inte en aning om och det tog honom också flera år innan han löste det. Hela byggnationen tog många år längre än beräknat. Politiska turer uppkom i staden beroende på de ökade kostnaderna och 1966 återvände Utzon till Danmark, som det sägs i vredesmod, och en grupp australiska arkitekter fick fullfölja projektet. Utzon återvände aldrig för att se sitt mästerverk i verkligheten! 1999 hade man dock fått Utzon och hans son, också arkitekt, att medverka som konsulter vid renoveringen av interiören. Utzon for ju hem innan han hann fullfölja denna och de som tog över kunde aldrig matcha inredningen med hans storslagna exteriör. Renoveringsarbetet påbörjades 2004. 2008 dog Jörn Utzon men sonen fortsätter arbetet med interiören. Idag finns ett rum uppkallat efter honom, the Utzon Room. Allt glas i operahuset kommer från Frankrike och alla takets kakelplattor från Höganäs!

Sista dagen i Sidney fyllde Jeff (Nemisis) 40 år och på kvällen hade vi tillfälle att träffa de av våra seglarvänner sedan Söderhavet som bor i Sidney, Kirsti och Jeff på Nemisis, Kate och Johnny på Newstville samt Janet och Andy på Drimia (Drimia är såld). Lynn och Paul kom också ner till Sidney för att fira Jeff, även de övernattade hos Fernlei och Tony, som naturligtvis också var med.

 

Sidney tor2010 127.jpg  Sidney tor2010 131.jpg

Sidneys Fiskmarknad                                                                             Anzad Bridge, kallad Madonna´s Bridge i folkmun. Varför?

 

Sidney tor2010 141.jpg Sidney tor2010 173.jpg

På Sidneys Aquarium såg vi bl a dugonger på nära håll                  Fernlei och Bertil på färjan utanför Sidney Opera House

 

Sidney tor2010 156.jpg  Sidney tor2010 176.jpg

Bertil på bron över Darling Habour                               Magic Pudding, Norman Lindsay

 

Sidney tor2010 197.jpg Sidney tor2010 192.jpg

Bertil och Tony tar plats i Scenic Railway                     The Three Sisters

 

Sidney tor2010 211.jpg  Sidney tor2010 319.jpg       

Fernlei, Bertil och Tony i eftermiddagssolen på terrassen               Tony i delar av sin vinkällare     

 

 

 

Sidney tor2010 262.jpg  Sidney tor2010 232.jpg

Vad vore Sidney utan sitt operahus?                                                   Operahusets 1 056 000 kakelplattor är levererade av Höganäs

De vita är glaserade men inte de gula

 

Sidney tor2010 245.jpg  Sidney tor2010 237.jpg

                             Ultzon´s Room i operahuset                                     I Botaniska Trädgården hängde flygande hundar i tusental

 

Sidney tor2010 280.jpg  Sidney tor2010 273.jpg

Jeff fyllde 40 år                                                                                       Kirsti och Jeff förlovade sig på Jeffs födelsedag

 

Sidney tor2010 317.jpg  Sidney tor2010 298.jpg

Janet, Kate och Johnny var där                                      Fernlei, Tony och Kirstis mamma

 

Sidney tor2010 272.jpg  Sidney tor2010 286.jpg

Lynn, Fernlei, Kirsti och hennes mamma                      Paul, Bertil och Andy

 

Sidney tor2010 166.jpg  Sidney tor2010 163.jpg

Många Sidneybor vill att Monorail ska rivas, de tycker                      J Cook´s Endeavour

att ”rälsen” förstör stadsbilden.