Rhodos, 11 -13 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 18 Apr 2012 08:39

36:26.92N 028:13.65E                                                                                                                                                                                                                     

 

Efter 10 dagar i Yacht Marina hade Bertils tålamod börjat tryta så vi kastade loss och påbörjade den 4000 sjömil långa segelturen hem. Första etappen var inte så lång, runt 20 sjömil, till Rhodos. Motorgång, trots att prognosen lovat förliga vindar. Ankring med förrän ut och aktern mot kaj (typisk Medelhavsankring)  i Mandrakihamnen. Säsongen har inte börjat än så det fanns bra med platser. Ytterligare två svenskflaggade båtar låg i hamnen men vi såg aldrig några ombord. Gamla Rhodos är ett måste så vi gick upp längs riddarnas gata till stormästarnas borg. Där blir vi plötsligt tilltalade på svenska av en grek. Då han hörde att vi var seglare ville han bjuda på ouzo och Bertil var inte sen att tacka ja. Och plötsligt befann vi oss i en soffa i en päls- och skinnaffär!!! Tänka sig!!!! Och när vi ändå satt där så var det självklart att Lakis och hans litauiska väninna, Astra började visa pälsar och skinnjackor för oss! Båda pratade svenska, även om Astra hade mer norsk dialekt då hon studerat 5 år i Norge. Deras kommunikationsspråk var svensknorska. Lakis var i Göteborg som ung, men återvände till familjens skinnaffär på Rhodos och arbetar med försäljning till framför allt nordbor som besöker Rhodos. Att han är en begåvad säljare erfor vi och Bertil är ju alltid den som uppskattar ett säljproffs!!!

Vår erfarenhet av grekisk mat är inte den bästa, men på Mama Sofias Taverna åt vi mycket god lagad grekisk mat.

Att svenskar är populära på Rhodos erfor vi överallt. Inte illa! Många greker pratar dessutom lite svenska. Greklands dåliga ekonomi påverkar inte Rhodosbrona så mycket då de lever av turismen. De har det värre på fastlandet, var deras kommentar. De påstår dessutom att 20% av pengarna som betalas in till statskassan kommer från Rhodos. Öarnas bättre ekonomi gör att några försöker bryta sig loss från staten, bl a Kreta.

Innan vi skulle lämna Rhodos fredag morgon kom Lakis och Astra för att överlämna en påse citroner från sin trädgård, för citroner från Rhodos är de enda citroner som luktar och smakar som citroner ska! Bara så att ni vet!!! De hade inte tid att fika med oss för ett kryssningsfartyg hade kommit in och de skulle dit och se om det fanns några köpsugna turister.

 

Marmarisoch rhodos 008.jpg  Marmarisoch rhodos 007.jpg

Äntligen på egen köl igen! Bertil njuter                                      Turkiet är ett bergland, snö på den högsta toppen!

 

Marmarisoch rhodos 019.jpg  Marmarisoch rhodos 027.jpg

Riddarnas gata i gamla Rhodos, som leder upp till                  Stormästarnas hus

 

Marmarisoch rhodos 029.jpg  Marmarisoch rhodos 032.jpg

Att bli bjuden på ouzo kan bli dyrt……?!                                     Astra och Bertil njuter av grekisk hemlagad mat (GOD!!!)

 

Marmarisoch rhodos 015.jpg  Marmarisoch rhodos 040.jpg

Tvättsvamp säljs överallt. De gula kommer från USA            Utsikt från gamla Rhodos över inloppet till hamnen

 

Marmarisoch rhodos 044.jpg  Marmarisoch rhodos 052.jpg

Lakis & Astra överlämnar en påse ”riktiga” citroner!             Mandrakihamnen, Rhodos