Turtle Bay, Whitsunday Island, 25 maj

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 2 Jun 2010 20:43

20:18.451S 148:59.263E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Det börjar bli rutin att gå upp i gryningen, dra upp ankaret och segla iväg för att hinna med dagens etapp medan dagsljus råder. Avståndet från Scawfell till Whitsunday Island var bara 45nm så vi var framme redan 15.30. Det blåste nordlig vind så vi ankrade i Turtle Bay på öns södra sida. Koraller kantar vikens sidor så vi hade tänkt bada och snorkla i det 26 gradiga vattnet. Men vikens vatten var täckt av en brun sörja, som kommer från blommande koraller, så lusten att hoppa i försvann snabbt. Vid solnedgången kom Finn och Reidunn roende över till Blues i tid för en sundowner med efterföljande fisksoppa-den välsignade spanska makrillen. I viken hade vi som omväxling sällskap av 10 båtar, varav de flesta var charterbåtar. The Whitsundays är Queenslands populäraste seglingsområde och högsäsong råder under maj-oktober. Att ögruppen lockar segelsugna är kanske inte så märkligt. Det finns 74 olika skogsklädda och kuperade öar med sandstränder längst in i vikarna att välja mellan. Öarna ligger tätt, inga långa dagsetapper för att byta natthamn, de flesta är obebodda och det finns gott om ankarplatser oavsett vilken vindriktning som råder. Att ögruppen heter ”Pingstdags” öarna beror på att kapten Cook, som naturligtvis har namngett även dessa öar, kom till denna ögrupp på pingstdagen, Whit Sunday, 1770. För James Cook var det engelsk tid som räknades men enligt australisk tid borde öarna fått namnet annandag pingst öarna!

 

 

Whitsundays Islands 001.jpg   Whitsundays Islands 004.jpg

Några av Whitsunday Islands                                                          Turtle Bay, södra Whitsunday Island, med sandstrand