Sidney-Brisbane via New England Highway

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 13 Mar 2010 16:57

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Vi lämnade Fernlei och Tony två gånger lördag morgon. Varför två? När vi hade kört i omkring en halvtimme ringde det en konstig signal i bilen. Det tog oss ett tag innan vi konstaterade att signalen kom från Bertils ena byxficka, trots att hans telefon låg på annan plats i bilen. Konstigt tyckte Bertil att Fernleis mobil hade hamnat i hans ficka!!??? Så det var bara att vända och åka tillbaka.

Vi tog motorvägen från Sidney till Newcastle. Ett stopp framför oss några mil söder om Newcastle gjorde att vi körde av motorvägen och tog mindre men charmiga vägar via Toronto och Kurri-Kurri till Maitland och New England Highway, som är huvudvägen från Newcastle till Brisbane via New England Plateau. Platån ligger på upp till 1400 m höjd och består huvudsakligen av enorma betesmarker. Vi såg gräsbevuxna marker som tycktes oändliga där boskapen betade i all sin ro. Det sägs att boskapen först får gå och beta längre västerut där det är långt mellan grästuvorna och de således får en massa motion. Innan de ska slaktas transporteras de så upp på denna platå för att äta sig feta. Därav det goda köttet här, säger australiensarna. Klimatet på denna platå är naturligtvis svalare än ute vid den subtropiska kusten. Vi passerade bl a Singelton, Muswellbrook, Aberdeen, Tamworth (som är Australiens centrum för countrymusik), Uralla (en gammal guldgrävarstad, där stråtrövaren Captain Thunderbolt ligger begraven. Trots Thunderbolts  kriminella liv har man hyllat honom med en staty av honom och hans häst. Man var imponerad av att hans skicklighet till häst medförde att han alltid lyckades fly undan polisen. Alla gånger utom den sista då en polis överrumplade honom och slog honom i huvudet så att han dog!), Armidale (som ligger på ca 1000 m höjd och därför har fyra årstider. Staden som är av Åkersbergas storlek har både universitet och internatskolor), och Guyra. När vi kom till staden Glenn Innes var klockan nästan sju på kvällen så där hittade vi ett motell där vi kunde få middag, bara vi satte oss till bords inom en halvtimme. Skalmans matklocka hade börjat ringa så vi stannade där. Det berättas att de första som kom till detta område var två håriga och skäggiga skottar. Efter dem blev området först känt som Land of the Beardies. Ån genom staden heter mycket riktigt Beardy Creek. Att skottar fortfarande skulle invandra till Glenn Innes förnekades av motellpersonalen. Temperaturen när vi gick och la oss var härligt frisk, bara 17°! Under vintern förekommer temperaturer under noll grader, men inte snö.

Strax norr om Tenterfield var vi tillbaka i Queensland och fick tillbaka den förlorade timmen. Den här delen av Queensland kallas Darling Downs och är en boskaps- och jordbruksregion, en av de största och bördigaste i Australien. Vi kom till Ballandean redan vid niotiden på morgonen. Här finns flera vingårdar som man kan besöka för att testa vin eller bara handla, men inte före tio en söndag. Vi tog en tur genom vingårdarna men fortsatte sedan utan att ha testa någon druvsaft. Vi passerade Stanthorpe, som ligger 811 m över havet och har Queenslands köldrekord, -14,6° och sedan Cottonvale. Då hade klockan passerat tio och vi hittade en vingård, Heritage Wines, där vi testade några mycket goda viner. Vi serverades av ägarinnan, som berättade att de hade startat verksamheten 1980 (gammalt för att vara i Queensland påstod hon) men först med boskapsskötsel till dess att vintillverkningen hade kommit igång. Hon berättade också för oss om det kaninstängsel, som vi skulle hitta i slutet av deras vinstockar. Detta stängsel har man byggt över hela kontinenten, från västkusten till östkusten för att kaninplågan inte ska drabba hela Australien. Ute på highvägen igen passerade vi genom Warwick (Queenslands näst äldsta stad) och då startade regnandet på allvar. Överallt såg vi översvämmade åar och vattendrag, och från bergen längs vägen forsade strida strömmar ner. Och sedan var vi åter på Blues.

Här hade det regnat och blåst medan vi var borta, så mycket att vårt bord i sittbrunnen hade börjat mögla märkligt nog. Vädret har farit soligt och hett i början av denna vecka men sedan i torsdags kväll blåser det (30-40 knop) och regnar  igen. Positivt är att temperaturen är lite svalare när vi har detta väder.

Någon kanske undrar hur båtmarknaden är här just nu? Alldeles utmärkt för båtar kortare än 36 fot, för större båtar är den i princip död!

 

 

Sidney tor2010 333.jpg  Sidney tor2010 335.jpg

Vackra vita klockor växte längs New Englandvägen      Frodiga betesmarker så lång ögat kunde se

                     

Sidney tor2010 326.jpg  Sidney tor2010 328.jpg

Stråtrövaren Thunderbolt och hans häst, Uralla            Centrum i Glenn Innes tidigt söndag morgon

 

Sidney tor2010 337.jpgSidney tor2010 342.jpg

Vinodlingar i Ballandean, Queensland                          Ägarinnan på Heritage Wines, Cottonvale                                                                                                          

 

Sidney tor2010 345.jpg  Sidney tor2010 346.jpg

Kaninstängslet som byggts från väst-till östkusten över hela Australien för att skona norra kontinenten från kaninplågan