White Bay, Jost van Dyke

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 31 Dec 2008 18:38

18:26.487N 64:45.816W

 

                                                                      

Hela måndagen njöt vi av sol , vit sand och  salta bad. Vi utforskade de ovanligt formade granit blocken vid the Baths, sydvästra udden av Virgin Gorda. Man vandrar  mellan granitblocken och där havet har sköljt in har bassänger bildats  som skuggor och ljus leker i  på ett mycket effektfullt sätt. Tisdag morgon gick vi in till Virgin Gorda Yacht Harbor, Spanish Town, huvudorten på ön. Spanish Town lär ha fått sitt namn efter alla de spanjorer som slog sig ned här under första hälften av 1500-talet för att arbeta i koppargruvan, som var verksam ända fram till 1867. I marinan ligger tull, polis och immigration som vi måste besöka för att checka in oss i området. Vi måste besöka samma myndigheter när vi senare lämnar British Virgin Island. Detta måste vi göra varje gång vi besöker ett nytt örike! Att vistas här bland öarna kostar ett antal dollar per dag och person. Lite shopping hann vi med under tiden alla papper fylldes i. På väg till dagens position, Jost van Dyke, ankrade vi i Marina Cay för bad och lunch. Så mycket bad blev det inte för Magnus upptäckte en haj under båten och sedan hade av någon anledning alla tappat badlusten! Vi såg även en sköldpadda. Strax före solnedgången, tisdag kväll,  ankrade vi innanför reven i White Bay, på Jost van Dykes södra sida. Här var vi för 11 år sedan och då fanns bara ett skjul på stranden, the Soggy Dollar Bar, där dollarsedlarna hängde på tork för man skulle simma in med dollarn i fickan och där deras painkiller var ett måste att dricka. Soggy Dollar bar och deras painkiller är sig lik men de är naturligtvis inte längre ensamma på stranden. Idag är den vita sandstranden full av andra barer och matställen (härligt nog lika enkla som the Soggy Dollar Bar), och vattnet utanför fullt av ankrande båtar. Vattnet är fullt av fisk av olika storlekar, som bland annat ett antal pelikaner  frossar på. Här ligger vi kvar och firar in det nya året. Vi önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT 2009!

 

 

josvandykedec08 162.jpg    josvandykedec08 165.jpg

Sandstranden sett från Blues                                                         Nybergare på väg in till den hägrande sandstranden