Livádia, Tilos, 13-15 april

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 18 Apr 2012 10:36

36:24.791N 027:24.060E                                                                                                                                                                                                                     

 

Vi har nu förstått att ska vi komma någonstans, är det inte våra önskemål på vilka öar vi vill besöka, utan vindarnas riktning som bestämmer. Det blåser mycket och då vi inte vill kryssa mot hård vind, så får vindarna styra oss genom övärlden. Seglingen från Rhodos gick snabbt, det blåste 10-15 m/sek ostligt, och vi loggade runt 8 knop i en härlig slör. Så långt var allt bara bra. I närheten av vårt mål för dagen, Tilos, startade Bertil motorn och vi kunde konstatera att vi hade ingen propellerverkan! Vi tittade på varandra och sa, har vi nu tappat propellern igen? Det har vi gjort två gånger förut, så känslan av det finns kvar. Återstod bara att segla in i viken och strax utanför piren i Livárdias hamn kastade vi ankare. Dyningen gjorde att vi skvalpade mycket obekvämt. Bertil lyckades i alla fall konstatera att propellern satt kvar! Men vad var felet. I med dingen och Bertil for in i hamnen, där en grekinna väntade på honom! Ende dykare i byn kunde inget om propellrar och någon hjälp att bogsera Blues till andra sidan viken för att få lä för dyning och den kuling/storm som skulle dra fram över området under natten och nästa dag, kunde vi inte räkna med. Det var fredag kväll under den grekisk-ortodoxa påskhelgen! Så Bertil fick bogsera Blues med hjälp av dingen och efter någon timme (det var mycket strömt i mitten av viken där vi ankrat) låg Blues för ankar på den södra stranden av viken. Eftersom vi inte hade någon propellerverkan blev det en något orolig natt. Skulle vi dragga, var enda alternativet att per segel ta sig ur viken! Nåväl, ankaret hade fäste och när ovädret dragit över följande eftermiddag hade Bertil hittat felet. Det var vajern till backslaget som hade gått av! Och snart var det problemet ett minne blott och livet kunde njutas igen!

 

Dodekaneiska öarna 001.jpg  Dodekaneiska öarna 002.jpg

Badvattnet var bara runt 14°C, brrrr….                                        Byn Livádia