Höst i Queensland, då är det dags för segling!

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 7 May 2010 14:10

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Två årstider har man här i Queensland, den våta och den torra. Våta perioden brukar normalt ta slut runt påsk. Så när vi återkom från NZ trodde vi att ”skurandet” skulle vara över. Men icke sa Nicke, en till två dagar per vecka har vi heldagsregn men däremellan upplever vi klara och torra dagar med svalare väder, max 25 dagtid och 15-20 nattetid (inte trodde vi att vi skulle få användning för våra täcken här!). Ett klimat  som påminner mycket om den svenska sommaren när den är som bäst! Och UV index är nu ”bara” 5 på den 10-gradiga skalan! Vi motionerar till och med vår värmare vissa morgnar för att få bort fukt och kyla! Här i marinorna (det finns fyra stycken inom Manly Harbour) har båtfolket varit mycket aktiva de senaste veckorna, rustat sina båtar och gjort turer över helgerna framförallt. Här råder seglingssäsong från maj till nov/dec. Under orkansäsongen är det få som seglar även om bra seglingsväder råder. Och att segla längre norrut under sommaren är inte att tänka på för en aussie. Även vi har varit med om höstrustning. Blues är polerad, målad, putsad, nyfernissat ja jag vet inte vad vi inte gjort för att få Blues bättre än någonsin! Och våra stackars kroppar har fått ligga i med muskler som tydligt legat i träda alltför länge! När vi tog upp båten för att se vad som behövdes göra på botten kunde vi konstatera att Blues nästan vuxit fast här i det näringsrika vattnet. Propellern var nästan värst. Vi konstaterade också att en bogpropeller rymt sin väg. När så den skulle ersättas blev det naturligtvis en massa extra arbete och Blues fick upp i luften en extra omgång. Så lyckades 12 V kylskåpets kompressor lägga av förra veckan och vi har fått vänta några extra dagar för att få en ny och samtidigt ett större och bättre frysfack. Så inget ont som inte har något gott med sig! Ja Blues är verkligen upphottad och påkostad (tänk om det satsades lika mycket på en annan…!!!!)! Att sälja båtar större än 40 fot är inte lätt här. Däremot går de mindre båtarna åt som smör i solsken (och det har man här). Andreas 34 fotare såldes på fem dagar. Andreas som skulle skaffa arbete och flickvän här i Australien konstaterade att det var inte så enkelt. Alltså sålde han båten, flyger hem och fortsätter att arbeta för sin gamla arbetsgivare! Ja planer kan ju alltid ändras, så även våra. Vi har inte sålt Blues och i morgon bitti (lördag 8 maj) lämnar vi äntligen Manly. På programmet står nu att till mitten av juli ta oss de 2000 sjömilen upp till Darwin. Queensland har en lååååång kust och det är även långt mellan bra ankringsplatser. Tidvatten och grundområden är det däremot gott om. Darwin lämnar vi den 24 juli i en eskadersegling som heter Sail Indonesia (se www.sailindonesia.net). Drygt hundra båtar till förväntas göra samma sak då detta förenklar och kanske ökar säkerheten för att botanisera  bland de indonesiska öarna. Mitten av oktober ska vi vara i höjd med Singapore och sedan blir det Malaysia och Thailand. Början av nästa år bär det av västerut för att via Röda Havet ta oss tillbaka till Europa. Även Hilde och Orono 1 som vi seglade tillsammans med i Söderhavet gör samma resa, åtminstone upp till Malaysia.

Så nu ska det bli lite mer aktivitet i bloggandet igen!

 

 

 

 

Louis Vittonstrofé 005.jpg  Pass, regbevis. skepparebild 002.jpg

Kaj visar Bertil och Joe hur en slipmaskin ska dras!                Andreas redo för sista seglatsen med sin Calysta

 

 

manly april 006.jpg  jenny april 024.jpg

En regnig dag i marinan                                                                     Söndagslunch hos Jenny, Georgina och Nick.

 

 

jenny april 001.jpg  jenny april 005.jpg

Bertil har haft många olika arbetsställningar för att få ordning på sina sylar!

 

 

  jenny april 029.jpg  jenny april 038.jpg

Före…………………………………………………………………………………….efter  tvättning, polering, målning

 

sönd 2 maj 002.jpg  sönd 2 maj 003.jpg

Vår motoråkande kiwigranne fredag morgon. Fredag         I Scarborough hälsade vi på Finn, som var i full sving

 kväll prejades hon av en bil och hojen totalförstördes!      med att få Hilde höstrustad.

Hon själv klarade sig tack och lov med et jack i

ögonbrynet och krossad tumme!

 

 

 

sönd 2 maj 010.jpg  sönd 2 maj 011.jpg

Kaj, numera ensamseglare igen, redo för de 2000 sjömilen till Darwin i första etappen.

 

 

 

sönd 2 maj.jpg

Ian kom på avskedsvisit. Mikado är till försäljning