Kuling nr 3 i regn på Ijsselmeer

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 20 Aug 2008 16:27

52:33.225N 05:27.551E

 

                                                                      

Tisdagen bara var vi efter 12 timmars god sömn! Dagen bjöd på sol, regn och mera regn samt hård vind. Vad man gör när man ligger still? Vi vaknade till ett herrans liv i grannbåten. Var det misshandel på g? Så småningom förstod vi att det var kvinnan som skällde med besked på mannen och då och då slog eller kastade hon något mot båtens skrov. Så småningom lämnade kvinnan båten, iförd handväska, soppåse (!) och sur som ättika (av uppsynen att döma). Frågan var om hon skulle komma tillbaka? Vi behövde proviantera, och att handla är inte alltid lika enkelt som hemma. Marinan vi låg vid är belägen 4 km från orten Den Oever. Vi slapp gå, marinan lånade ut cyklar vilket underlättade inköpen. Att cykla i 10-15 m/sek motvind kräver dock viss koncentration. Och vädrets makter brydde sig inte om att vi cyklade utan ”skvätte” titt som tätt. Den Oever var en liten söt ort med fiskhandlare, slaktare, bagare etc. Alla affärer stänger kl 18.00 vad vi förstår och affärerna i denna ort tog inte kreditkort. Vi var tillbaka vid 18.00 tiden och då satt grannfrun i båten igen! Lyckligt slut får vi hoppas!?! Idag har vi förflyttat oss från norra Ijsselmeer till sydöstra delen. Vi ligger i Flevo Marina Lelystad, som är den yngsta staden i Holland (från 1966). Det tog oss 4 timmar att segla hit. Öppen vind (ingen motvind alltså!), endast genua och vi loggade 7-8 knop hela tiden, men så blåste det också mellan 20 och 30 knop. Vi har sett massor av skutor och segelfartyg. Nu förstår vi varför . Idag börjar Tall Ship Race i den Helder med mer än 70 deltagande båtar.