Palermo, Sicilien, 2-4 maj

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Thu 3 May 2012 19:03

38:07.472N 013:22.311E                                                                                                                                                                                                                     

 

Överfarten från den Joniska övärlden i Grekland till Sicilien var mycket bekväm, men tyvärr fick vi inte segla många timmar. Den nordliga vind som utlovats tog slut nästan innan vi fått upp seglen och sedan vred den till nordväst, vilket innebar att vi fick falla av från vinden för att seglen skulle kunna driva båten. Det i sin tur innebar att kursen blev en helt annan. I stället för att sikta på Messinasundet så pekade fören mot Malta. Eftersom Marianne & Sten inte är på Malta nu så var det kanske lika bra att vinden dog ut helt. Motorn startades och kursen var åter rätt på Messinasundet. Och så fortsatte det! Det är inte ofta vi gått över ett nästan spegelblankt hav så länge! Den lilla vind som blåste ibland var naturligtvis rakt i näsan, men bara 1-3 knop! Vi hade tänkt att stanna i Messina, som vi också besökte för sex år sedan, men när vi passerade där vid tretiden på natten så blåste det 20 knop nordligt och då utsätter man sig inte för att gå i Messina, som är guppigt och trångt redan vid bleke! Alltså fortsatte vi. Trodde att vi skulle kunna segla när vi väl var ur sundet och skulle ha västlig kurs mot Palermo. Men icke sa Nicke, vinden var försvunnen när sundet passerats. Vind och strömmar är luriga i trånga sund. Tidvattenströmmarna i Messinasundet är kraftiga. Även om tidvattenskillnaderna är mycket små (max 1 dm?) så har vi konstaterat att strömmarna är märkbara där vi passerat, upp till 0,5 knop med eller emot. 60 timmar efter att vi lämnade Grekland låg vi vid kajen i Palermo hamn kl 22.20 onsdag kväll, den 2 maj. Det var skönt att få sova utan att bli väckt med orden ”det är din vakt nu”!

Lördag 4 maj är det dags för nästa kliv, nu till södra Sardinien eller ev direkt till någon av de Baleariska öarna, därefter är det spanska kusten som gäller. Väder och vind får avgöra hur fort vi förflyttar oss. Att ligga kvar i Italienska marinor mer än nödvändigt lockar oss inte, för priserna är hutlösa, rena rånet som jag sa till mannen i marinan här i Palermo!

Vi tog oss en ordentlig promenad här i Palermo, det gäller att passa på då vi är i hamn, och hamnade i bostadskvarteren i närheten av hamnen. Otroligt så mycket glas, papper och annan ”dret” som låg på gatorna. Det finns verkligen mycket att arbeta med här!

 

palermo 002.jpg  palermo 006.jpg

Vy från Palermo                                                                                   Trångt mellan husen, balkongerna snuddar nästan

                                                                                                                    vid varandra

 

palermo 004.jpg  palermo 007.jpg

Bakgata i Palermo, tvätt torkas                                                      Blues i Palermo hamn, kryssningsfartyg i bakgrunden

 

palermo 008.jpg

Kustlinjen i Palermo