Baie Hanamoenoa, Tahuata

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Thu 21 May 2009 13:33

09:54.476S 139:06.266W                               

 

                                                                      

Ankarplatsen i Atuona var ingen höjdare, men samhället och människorna vi mötte var desto härligare. För att ta sig de tre km in till byn från ankarplatsen kunde vi ta taxi, gå eller lifta. Vi prövade alla varianter och konstaterade att det var ganska lätt att få lift, även när vi hade packning. Det var fullt av båtar i hamnen, varav flera ensamseglare. Mest extrem var kanske den 72-årige amerikanen, som behövde 92 dagar för att ta sig från Panama City till Hiva Oa! Han hade fått diesel och mat av lastbåtar som han mött! Motorn hade gått sönder så han blev bogserad in i hamnen. Vi var enda nordiska båt. Inte en enda norrman! Så 17 maj passerade utan norsk pompa och ståt. Norska båten Hilde ankom till Fatu Hiva den 17.e så vi gissar att de firade dubbelt! Tisdag morgon var jag tidigt inne i byn och lyckades köpa lite grönsaker och frukt. Det växer mango, bananer, papaya, lime, m fl frukter överallt. Tyvärr får man inte plocka själv för träden tillhör alltid någon. Affärerna i Atuona hade ett mycket bra utbud av matvaror bl a  lamm- och oxkött, paté, franska ostar.Det är även svårt att hitta någon som vill sälja eller byta bort frukt. Intressant är att många verksamheter (affär, krog) drivs av kineser. Enligt uppgift befolkades Hiva Oa före både Tahiti och Hawaii av människor som kom från Asien redan på 600 talet. Thor Heyerdahl försökte väl bevisa med sin flotte Kontiki att det var indianer från Peru som skulle ha koloniserat öarna. Tiden här i Marquesas ligger 9,5 tim efter UTC, dvs 11,5 tim efter Sverige. Tisdag eftermiddag lämnade vi Atuona. Men det var inte enkelt! Vårt akterankare hade verkligen fått fäste. Först försökte Bertil, Ian och ytterligare en man att med handkraft och dingemotorer få loss det utan resultat. Så fick vi hjälp av en stor katamaran som försökte vinscha upp ankaret via deras ankarspel. Det hjälpte inte heller, så det var bara att kapa linan och lämna kvar ankaret! Vi gick för motor 2 tim till ön Tahuata, som ligger sydväst om Hiva Oa. Här ligger vi i en sagolikt härlig vik på öns nordvästra sida. Sandstrand och sandbotten med kristallklart vatten och härlig snorkling. Vattnet är härligt varmt (varmare än på Las Perlas och Galapagos) och salt! På kvällar och morgnar kan man se ett antal hajar som patrullerar viken. Hitintills har det bara varit ”barn”hajar. Marquesas öarna är kända för att ha mycket haj av olika arter även om vi ännu inte sett så många. Fiskarna i Atuona sa att så fort de slängde i fiskrens i hamnen där vi ankrade kom hajar. Och skotten Gordon på Equinox fick en babyhammarhaj på kroken då han fiskade i samma vik. I går onsdag kom mikado hit och tillsammans njöt vi av solnedgången på stranden och när mörkret kom tände vi en brasa, grillade vår mat och beskådade en fantastisk stjärnhimmel. Väl tillbaka i båten får man ta hand om nackdelen av att idka strandliv –  all sand! Natten bjöd på flera störtregnsskurar. Här blir vi ytterligare några dagar.