Dunk Island, 2 juni

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 7 Jun 2010 16:30

17:55.865S 146:08.241E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Vi lämnade som sagt Hazard Bay i gryningen och seglade i sakta mak till den södra infarten till Hinchinbrook kanal. Vi lyckades tima infarten till kanalen vid lågvatten och enligt våra sjökort skulle lägsta djup i den ensljusförsedda rännan vara 0,6 m. Å andra sidan var lågvattnet denna gång 1,5 m över lägsta nivå. Så teoretiskt skulle vi ha 2,1 m att gå på. Nu är det ju inte alltid teori och praktik stämmer, men vi gav oss in i leden med mycket låg fart. Hela infartsviken är mycket grund. Längst in i viken ligger Lucinda. Hit kommer lastfartyg för att lasta socker. Förr kom de via kanalen norr ifrån och tog samma väg ut. Idag har man byggt en 5 760 m lång pir ut från Lucinda och lastfartygen slipper ta omvägen via den inte särkilt djupa Hinchinbrook kanal. Imponerande lång pir! Vi hade således omkring 6 km väg genom grundområden in till Lucinda där själva kanalen börjar. Denna gång stämde teorin och praktiken. Lägsta djup vi loggade var 2,1 m! Hinchinbrook området är otroligt naturskönt! Här lär finnas både krokodiler, dugonger, ormar och inte minst massor av mygg i de frodiga mangroveträsken. Vi såg naturligtvis inga av dessa djur. Vattnet kokade av fisk, som det gör överallt men trots det blev det ingen färsk fisk till lunch! Vattnet i kanalen låg blankt som ett nybonat golv och vi bara njöt av den omgivande naturens storslagenhet!

Vid norra infarten till kanalen ligger Oyster Point på fastlandssidan. Där har Orono I besättning bott sedan de återvände i våras. De hade dock lämnat marinan dagen före (de ska också upp till Darwin och sedan samma väg som Blues), men vi ville se hur området ser ut. Nu kom vi inte så långt för redan i infarten hade vi plötsligt bara 1,5 m under kölen, dvs vi satt fast i dyn! Lös dy och kapten kunde backa loss utan assistans. Vinden var fortfarande svag då vi satte segel igen och fortsatte norröver. När vi var i höjd med Dunk Island var det skymningstid så vi smög in i viken mellan ön och revet utanför och la ankaret och fick på så sätt en skön kväll och en god natts sömn.

 

 

 

Fiztroy 034.jpg  Fiztroy 035.jpg

Hinchinbrook området är fantastiskt vackert                Den 5 760 m långa piren

 

Fiztroy 045.jpg  Fiztroy 053.jpg

Regnskog frodas på Hinchinbrook. Längst kanalen och alla dess armar trivs mangroveträden

 

Fiztroy 052.jpg  Fiztroy 060.jpg

Oyster Point en marina och resort på fastlandet            Dunk Island norr ifrån.