Opunohu Bay, Moorea+att snorkla med sting rays

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Wed 1 Jul 2009 03:02

17:29.394S 149:51.101W                               

 

                                                                      

Söndag morgon sken solen igen och dagen började naturligtvis med ett morgondopp från båten. Efter frukost  satte vi oss alla i dingen och åkte i land och tog en promenad och tittade på byn Paopao, som har skola, brandstation, affärer, matmarknad etc. Det var ju söndag och affärer och matmarknad var endast öppna mellan 05.00 och 08.00, dvs vi var för sent ute för att kunna handla där. Så småningom hittade vi dock en öppen affär och det var naturligtvis kineser som drev den! På Moorea finns många fruktodlingar, bl a odlas ananas. Ön är också en tillflyktsort för Tahitibor. Efter lunch förflyttade vi oss lite mer västerut till Opunohu Bay. Det var i denna vik som kapten James Cook kastade ankar 1777 och denna vik lär vara en av de mest fotograferade i världen, bl a har filmerna Bounty och South Pacific delvis spelats in här. Viken är mycket vacker där den ligger omgiven av höga berg. Vi ligger i den östra delen av viken strax söder om revet på 4 m djup och är omgivna av olika nyanser av blått och grönt vatten. Innanför oss på ön finns en superb sandstrand med gräsmatta mellan kokospalmerna och bord med bänkar. Mycket välordnat förmodligen för att lokalbefolkningen föredrar denna vik då den är mindre kommersiell än Cook´s Bay. På stranden ses vi långseglare för en sundowner om kvällarna. På Orono 1 med australiensare ombord finns en dotter, Heidi, som är lika gammal som Moa. Hilde har släktingar ombord med barn i samma ålder som Nick och Georgina. Så äntligen har de jämgamla ungdomar att umgås med. Vi är ett stort gäng av båtar som ligger här och njuter av tillvaron i väntan på lägre vindstyrka. Idag är det tisdag och det blåser fortfarande 30 knop plus med flera meters vågor. Vi badar och snorklar. Moa är en fena på att snorkla! Och både Moa och Marcus är svåra att få upp ur vattnet varje gång de badar och det är flera gånger om dagen!  Imorse var vi ute på en otrolig upplevelse. Orono 1 ordnade tidigt en utflykt några sjömil väster ut längs revet. Vi var sex båtars besättningar som körde i karavan i våra dingar till en plats där vi matade, klappade och snorklade med sting rays! Vilken upplevelse! Orono 1 hade med sig musslor och fisk som vi matade rockorna med. Rockorna  är tydligen vana med att bli matade så de kom i klasar till våra dingar och slogs om godbitarna. De som snorklade såg även några svartfenade hajar på djupare vatten. När en av hajarna tog sikte på Bertil återvände han snabbt till dingen! Just nu är Moa på Orono 1 och leker med barbiedockor med Heidi (Magnus är med som tolk!), Mia och Bertil är ute och cyklar med Ian och de fyra jämgamla ungdomarna, medan Marcus sover, Karoline läser och jag skriver.

 

 

Tahiti & Moorea 062.jpg  Tahiti & Moorea 111.jpg

Lycka är att få vara tillsammans med sina barnbarn, här Moa                                                     Sundowner på Marina Taina

 

 

Tahiti & Moorea 180.jpg  Tahiti & Moorea 181.jpg

Sundowner på stranden, Opunohu Bay                                                                                               Utsikt från sandstranden. Moa och Marcus gräver i sanden

 

 

Tahiti & Moorea 179.jpg  Tahiti & Moorea 192.jpg

Magnus med Moa och Marcus                                                                                                                 Lycka kan vara att bada i 27-gradigt vatten

 

upunohuMoorea2ijuni09 018.jpg  Tahiti & Moorea 214.jpg  

Vi hittade ett ”skjul”, Cook´s Bay, två plastbord, bara diet läsk att dricka, men med Söderhavets godaste hamburgare och pizza!

 

 

Tahiti & Moorea 228.jpg  upunohuMoorea2ijuni09 048.jpg

Sedan gick vi på Hilton resort och spa, grannen till ”skjulet”                                                        Även Ian har influerats av Söderhavsbornas alla tatueringar

(medelålderskris säger hustru Jenny)

 

upunohuMoorea2ijuni09 044.jpg  upunohuMoorea2ijuni09 023.jpg

Opunohu Bay, en av världens mest fotograferade vyer                                                                På dinge utflykt en mulen tidig morgon

 

 

upunohuMoorea2ijuni09 033.jpg  upunohuMoorea2ijuni09 041.jpg

Stingrockor, som gärna lät sig matas och klappas                                                                             Marcus och farfar klappar stingrockor

 

upunohuMoorea2ijuni09 040.jpg  upunohuMoorea2ijuni09 038.jpg

Stingrockor med sina långa svansar                                                                                                        Moa lockar på stingrockorna