Sines

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Thu 25 Sep 2008 21:16

37:57.059N 08:51.952W

 

                                                                      

Vilken fantastisk dag! Sol från en blå himmel, 5-6 m/sek slör (medåka) och aldrig för varmt i sittbrunnen! 20,3 grader i vattnet! En dag på havet att glädjas åt! Vi var två norska, en belgisk och en holländsk båt som seglade från Cascais i morse. Vi mötte endast fiskebåtar. Gott om fisk är det förvisso fortfarande. Bukten där Lissabon ligger riktigt kokade av fisk! En håv hade varit användbar! Tillgången på fisk medför att det kustnära fisket är omfattande. Och för oss seglare ett gissel. Man måste hela tiden passa på så att man inte trasslar in roder och propeller i något fiskegarn. Det medför även att vi och många med oss, undviker att segla kustnära nattetid. Då är det omöjligt att se dem. När vi klarerade ut i morse från Cascais låg en engelsk båt för inklarering. De hade gått från Bayona i går och gått hela natten. De hade trasslat in sig i nät och efterlyste dykare som skulle kolla hur mycket som  var skadat. Inte kul! För övrigt fungerar den nya generatorn för bra enligt skepparen, den laddar för mycket! Skepparen har haft fullt upp hela dagen. Lyxpassageraren, hon med ryggont, har bara blivit servad hela dagen. Nu ligger vi i Sines, Vasco da Gamas födelsestad. En jättestor hamn med industrier, oljecisterner mm möter när man passerar de första vågbrytarna. När vi så kom innanför de inre pirerna, där fiskehamnen ligger åt norr och marinan åt söder och playa Vasco da Gama rakt in, möts vi av en idyll. Den gamla staden men delar av stadsmuren kvar, där en staty av stadens storhet står och blickar ut över inloppet. Gamla kvarter blandas med ny bebyggelse på ett mycket smakfullt sätt. Av den stora industrihamnen ser man inget! Här i hamnen ligger ytterligare några svenska och danska båtar. Plötsligt när vi lagt till kom en svensk fram till oss, som sett att vi var från Österskär. Han var från Åkersberga! Hade sålt sitt hus för fyra år sedan och seglat bl a i Karibien. Nu ”bodde” han i Cascais, men låg för tillfället här i Sines med sin båt.