Simrishamn 8-9 juli

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Mon 16 Jul 2012 07:54

55:33.572N 014:31.327E                                                                                                                                                                                                                     

 

När vi lämnade Burgstaaken lördag förmiddag var vädret disigt och den utlovade sydvästvinden någon annanstans. Vid Gedser var sikten runt en halv distansminut och vindmätaren stod mest på 0.0. Därefter tätnade det ordentligt och sikten var inte mer än några tiotal meter runt båten och det var helt vindstilla. Så av all den trafik som trafikerar södra Östersjön såg vi inte en endaste båt okulärt! Bertil satt klistrad framför radar och navigeringsprogram (där syns alla med ais) och besättningen vid rodret under 23 timmar! Så långt det gick höll vi oss utanför trafiklederna, men för att komma upp till Sandhammaren måste ett antal trafikleder korsas. När man korsar en trafikled, har man ett alldeles speciellt ansvar. Det är ett stort antal fartyg som trafikerar dessa leder, varför det blev en riktig katt- och råtta lek där vi endast kände svallet av alla båtar vi girade för. Vid några tillfällen fanns ett antal oidentifierade ekon på radarn. Då blev det extra svettigt medan vi ”kryssade” Blues förbi hindren. En timme innan vi var framme i Simrishamn, runt 09.00 söndag morgon, då solen värmt och vinden återkommit, lättade dimman och alla ekon på radaren blev verkliga objekt. Väl inne i Simrishamns hamn mötte oss en skön värme! Det var säkert runt 25°C den dagen! På eftermiddagen kunde vi iakttaga hur dimbanken kom tillbaka längs kusten söderifrån och stannade upp strax söder om Simrishamn. Södergående båtar gled in i dimbanken och försvann, men flertalet av dem kom tillbaka och tog nattkvarter i Simrishamn. Vi förstod dem, att frivilligt ge sig ut i tät dimma är ingenting man utsätter sig för om man inte är tvungen! Längs Storgatan i Simrishamn ligger ett konditori, som bl a säljer kavring. Den kan vi rekommendera!

 

Österskär 001.jpg  Österskär 004.jpg  

Efter 23 tim i tjocka var det skönt att hamna i solen igen    Hamnen i Simrishamn

 

Österskär 003.jpg 

Storgatan i Simrishamn