Noumea, Nya Kaledonien och bilder från Tanna

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 10 Oct 2009 13:06

22:16.607S 166:26.407E                               

                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Vi är nu åter i civilisationen efter fantastiska dagar på Tanna. Vi lämnade Tanna onsdag 7 okt efter lunch med sikte på ön Maré, en av Lojalitetsöarna, Nya Kaledonien. Nya Kaledonien och Nya Hybriderna (Vanuatu) som fått sina namn kan man tänka för att de påminde skotten James Cook om landskapen där hemma. De 140 sjömilen från Tanna till Maré gick fort och redan torsdag morgon var vi framme. Vi hade då haft ca 20 knops halvind/slör och några meter höga vågor, vilket medförde att nattsömnen blev kort för oss alla ombord. Vi hade tänkt att ta en paus men då vinden skulle vrida till väst/sydväst (mitt i näsan) den kommande natten med samma styrka valde vi att fortsätta direkt till Noumea. Vinden mojnade och kom rakt bakifrån, läns, så vi fick stötta genuan med järnhästen för att minska skvalpandet. När vinden mojnar hinner vågorna inte lägga sig lika fort. Hastigheten blir bara 5-6 knop med motor och vi kom fram till Havanna passet (en av passagerna genom revet som omger Grand Terre), efter mörkrets inbrott. Fransmännen har ordning på sig så alla fyrar lyste upp vår väg genom passet och sedan vidare mot Noumea. Då klockan närmade sig 22.30 vek vi av från leden och ankrade i en väl skyddad vik. Det blev således en mycket sen middag. Mörkernavigering genom rev med några knops medåka av tidvattnet samt inomskärs var en ny erfarenhet för Birgitta och Lasse. Under natten vände verkligen vinden enligt prognosen till västlig och när vi vaknade kunde vi glädjas åt att slippa stångas mot vind och vågor ute på havet. Det räckte att gå de sista 30 sjömilen in till Noumea i motvind. Väl i Noumea kom först hälsoinspektörer ombord, som tog de grönsaker och kött vi hade. Till och med resterna av köttgrytan från kvällen innan tog de! Vi var förvarnade och hade anpassat matförrådet med tanke på incheckningen här. Och detta är rena barnleken jämfört med vad som väntar oss vid ankomsten till Australien. 

Vi har nu bunkrat mat för några dagar, för vi ska nu gå ut i den fantastiska arkepelagen innanför revet här utanför. Där ute väntar bra snorkling och bad i klart vatten. Dock är vattnet bara 22 grader.

Återkommer med mer info om Tanna och Nya Kaledonien när vi återvänder till wifin här i Noumea på tisdag kväll. Under tiden får ni några foton från Tanna.

 

 

Tanna2 001.jpg  Tanna 094.jpg

Fiskebåt på Tanna                                                                                Gräsmattan mitt i byn

 

 

Tanna 069.jpg  Tanna 072.jpg

Kyrkan i den by vi besökte under gudstjänsten                                  Bibelöversättarens son med en liten bymedlem                                                                

 

  Tanna 074.jpg  Tanna 078.jpg

Bertil, Birgitta, Lasse och Andreas (Berlin Andy) under gudstjänsten på Tanna

 

Tanna 079.jpg  Tanna 095.jpg

Solpanel på en av hyddorna                                                                Så här såg några av husen ut

 

 

.