St Barth

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sun 21 Dec 2008 21:53

17:54.027N 62:51.343W

 

                                                                      

Vi gick till St Barth lördag eftermiddag, 21 dec. Vinden hade vänt och var nu SE, dvs rakt mot vår färdriktning, så vi gick för motor. St Barthélemy tillhör Frankrike sedan 1878. Innan dess var ön svensk i nästan ett sekel. Huvudorten heter Gustavia och alla gator har ett svenskt och ett franskt namn. Sedan ett antal år har ön blivit ett tillhåll för jet-set gänget. Hamnen är idag ockuperad av jet-setarnas små leksaker, dvs olika stora ”mindre Silja-Line båtar”, med eller utan helikopter på för- eller akterdäck. Bästa namn på dylik leksak som vi sett hitintills är ”One more toy”! Båtarna i hamnen såg välputsade ut men just nu tycktes bara besättningarna vara ombord. Högsäsongen för ön är jul- och nyårshelgerna. Ön har 8 000 bofasta och ca 7000 säsongsarbetare. Vi långseglare får ligga på redden utanför Gustavia. Finns många fördelar med det, t ex kan man bada i det 27 gradiga vattnet.  Medan vi åt frukost i morse såg vi några sköldpaddor simma förbi bland de ankrade båtarna. På plakat i Gustavia uppmanas båtfolket att hålla max 3 knop för att ta hänsyn till öns många sköldpaddor. Vi tog en promenad till bland annat hotellet Karl Gustav, som ligger en bra bit upp på höjden längst in i hamnen. Från hotellet har man en fantastisk utsikt över hamnen. Besökare rekommenderas att bl a ta en sundowner på deras terrass. Vi hade lite otur för hotellet som har varit under renovering i åtta månader öppnar inte förrän i morgon. Hotelldirektören uppfattade raskt att vi var svenskar och tog oss med på en guidad tur i de nästan färdigrenoverade lägenheterna på takterrassen. Vilka lägen! Direktören tycker det är trevligt när svenskar dyker upp och påpekade att man värnar om det svenska inslaget i öns historia. Hotellet har öppet året runt med undantag för sex veckor under oktober-november då risken för orkaner anses vara störst. Under november i år drabbades ön av en liten orkan. Några tak blåste bort men för övrigt var det mest rengöring som behövdes efter orkanen.

 

 

 

   stbart dec08 137.jpg  stbart dec08 139.jpg  stbart dec08 141.jpg

Utsikt från Karl Gustavs taklägenheter över hamnen           Svenska konsulatet i Gustavia                                                        Hamnen med Karl Gustav på höjden bakom