Breakwater Marina, Townsville, 30maj- 1 juni

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Sat 5 Jun 2010 19:29

19:15.173S 146:49.395E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Från Airle Beach till Townsville är det ca 140 miles och vi valde att göra en nattsegling. Vinden var till en början mycket svag så vi motorseglande som vanligt. Framåt midnatt fick vi bra med vind, 20-25 knop. Blues forsade fram i 7-9 knop. Tack vare det yttre Barriärrevet så blir vågorna innanför aldrig stora, vilket uppskattas av oss seglare och inte minst av Britta. Lagom till elvakaffet hade vi lagt till i Breakwater Marina i Townsville. Söndagseftermiddagen ägnade vi bl a åt att handla på Dan Murphy, en affärskedja som säljer alkoholhaltiga drycker  till mycket bra priser. Här hittar man viner som säljs under namnet Clean Skin. Det är ofta mycket välrenommerade vingårdar som säljer sin överproduktion på detta sätt, dvs mycket goda viner säljs för runt 50 kr per flaska. Reidunn och Finn kände inte till denna kedja så för dem var det rena julafton. Finn sa att bara ölen han köpte hade kostat mer hemma i Norge än allt vin och öl han nu köpte!

Måndag förmiddag var det dags för Blues att lyftas upp på land igen! Varför? Vibrationer i propelleraxeln och läckage! Vid koll visade det sig att cutlesslagret var utnött, varvsarbetarna tyckte Bertils fina foldingpropeller var glapp och att han borde byta till originalpropellern! Propelleraxeln kontrollerades om den var rak. Det var den. Nytt lager och packning sattes på plats tillsammans med foldingpropellern. När Blues så var i vattnet igen var vibrationerna kvar. Alltså upp igen och den fina foldingpropellern fick till slut ge plats för den fasta originalpropellern. I vattnet igen och vibrationerna var borta! Men mentalt är det svårt för skepparen. När vi nu seglar och skepparen lägger i backen för att få stopp på propellerns rotationer, så minskar farten med mer än en halv knop! Ack, ack! Den som är tacksam för detta är Finn. Hilde hänger med bättre nu än tidigare när vi seglar!

Vi fick stanna över natt på varvet. Alltid lika eländigt att vara på land och på ett varv där det är allt annat än rent. På kvällen dök Andreas upp. Han hade kört bil till Kimberly. Väl där blev alla vägar i princip ofarbara på grund av störtregn. Så det enda var att snabbt lämna området på de vägar som var farbara. Så han hamnade i Cairns och var nu på väg tillbaka till Brisbane för att flyga hem till Berlin. Även Reidunn och Finn dök upp för att träffa Andreas. Så där satt vi i ljuset från fullmånen på varvet och hade trots en trist omgivning en mycket trevlig kväll tillsammans!

Tisdag förmiddag då vi var i vattnet igen var det bara att skura ren Blues från varvets ”visitkort” innan vi  lämnade Townsville i strålande solsken och mycket svag vind.

 

Fiztroy 004.jpg  Fiztroy 012.jpg  

Fyren vid inloppet till viken där Townsville ligger                    Townsville ligger vid foten av Castle Hill, 278m

 

 

 

Fiztroy 014.jpg  Fiztroy 016.jpg

The Strand, Townsvilles 2 km härliga badstrand. En              Även flygplan tankar bränsle i marinan

Saltvattenpool finns för man badar inte gärna i havet.

Förutom kubmaneter sommartid finns här både

saltvattenkrokodiler och gott om tigerhajar.

 

 Fiztroy 018.jpg  Fiztroy 019.jpg

Det är inte så enkelt att köra en full kundvagn på sluttande underlag. Tänk om all vätska i vagnen skulle hamna

i vattnet! Men Finn & Bertil klarade det!

 

 Fiztroy 025.jpg  Fiztroy 020.jpg

Så här har vi sett Blues alltför många gånger! Här på Rosshaven Marina Haolout yard, vid Ross River

 

 Fiztroy 022.jpg  Fiztroy 024.jpg  

Calysta Andreas hälsade på oss på varvet                                 Hans 4WD var klart sandig efter 11000 km t o r Kimberly