Louis Vitton Trophy, finaldagen, Auckland

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 26 Mar 2010 07:27

27:27.466S 153:11.384E                                                                                                                                                                                                                     

                                                                      

Söndag den 21 mars 00.30 anlände vi till Aucklands flygplats. Sanna & Mats, som vi har förmånen att bo hos här i Auckland, var och mötte oss, trots den sena/tidiga timmen. Efter trevlig samvaro med lite introduktion av det NZ vinet med tillbehör, fick vi sova några timmar innan vi purrades för vi skulle ut och titta på finalseglingarna i Louis Vittons Cup. Vi körde ut till North Head, mitt emot city, där vi trodde att vi skulle ha bra uppsikt över finalseglingarna. Även NZ TV hade placerat sig där för att bevaka seglingarna. Men icke sa Nicke, vinden mojnade så mycket så att seglingarna flyttades jättelångt ut i Hauraki Gulf och vi behövde kikare för att se vad som hände där ute! Louis Vittons Cup är kvalregatta för Americas Cup. Här ställer alla intresserade team/länder upp och tävlingsformen är matchracing. Nya Zeeland har tagit initiativet till denna omgång, genom att ställa sina två gamla America cups båtar till förfogande, dvs alla lagen seglar bara dessa båda båtar. På så sätt hoppas man att fler lag ska vilja delta i tävlingarna då man slipper kostnaderna för att ta fram egna värstingar och tävlingarna blir mer rättvisa då det hänger på resp team att använda båtarna bäst. Deltagande länder i denna omgång var Nya Zeeland, Italien (2 team), Frankrike, Tyskland/Frankrike, Ryssland, Sverige (blev fyra) och UK. Av någon anledning var det många kiwis på samtliga båtar. Den svenska båten hade en svensk. Det segrande kiwiteamet var dock alla från NZ. Italienska båten som kom tvåa hade en kiwirorsman. Nästa omgång går på Sardinien i maj och då kommer det att vara tio team och fyra båtar! Det blev bara en segling. Team NZ vann och de hyllades ordentligt i Viaduct Harbour, mitt i Auckland. Tal, sprutning av champagne samt Polynesisk dans stod på programmet. Denna vår första härliga dag i Auckland avslutades som sig bör när svenskar ses, med sill, nubbe och grillat!

 

 

Louis Vittonstrofé 010.jpg  Louis Vittonstrofé 011.jpg

Våra hyresvördar, Sanna & Mats, i Auckland                            Utsikten mot Auckland från North Head

 

Louis Vittonstrofé 013.jpg  Louis Vittonstrofé 015.jpg

Även NZ TV bevakade finalseglingarna från North Head     Kikare behövdes för att se de två kombitanterna

 

 

Louis Vittonstrofé 019.jpg  Louis Vittonstrofé 020.jpg

Picknick behövdes för att de 2xSkalman skulle må bra        De två strecken mitt i till höger är tävlingsbåtarna

 

Louis Vittonstrofé 029.jpg  Louis Vittonstrofé 049.jpg

Det segrande NZ teamet passerar på väg in i hamnen        På scenen i Viaduct Harbour hyllades segrarna

åtföljda av många glada supporterbåtar

 

Louis Vittonstrofé 053.jpg  Louis Vittonstrofé 057.jpg

Dean Barker, skeppare, pratade                                                   Grant Dalton, VD för Team NZ, pratade och sprutade

                                                                                                                    Moët et Chandon på sin mannar                                                                               

 

Louis Vittonstrofé 067.jpg  Louis Vittonstrofé 038.jpg

Polynesisk dans avslutade hyllningsfesten                               Sanna & Mats njöt av dagen

 

 

 Louis Vittonstrofé 080.jpg  Louis Vittonstrofé 079.jpg

Efteråt skulle alla båtar kollas, och det var många!                Kanske denna ”lilla” båt………                                                                                      

 

 

Louis Vittonstrofé 084.jpg  Louis Vittonstrofé 040.jpg

eller denna något större seglare med pol…….                          Det var många både med och utan motor

 

Louis Vittonstrofé 081.jpg  Louis Vittonstrofé 090.jpg

The Big boats data studeras                                                            Dagen avslutades som sig bör med sill, nubbe och

 

Louis Vittonstrofé 091.jpg

grillat. Mats stod för grillandet.