Brunsbüttel 2-3 juli

S/Y Blues
Bertil Nyberg
Fri 6 Jul 2012 10:50

 

53:53.760N 009:08.848E                                                                                                                                                                                                                    

 

Vi lämnade Helgoland måndag förmiddag, helt fel med tanke på tidvattenströmmarna ut och in i Elbe, efter att vi hade tankat diesel. Vi hade försökt tanka redan söndag morgon när det var högvatten och tillräckligt djupt vid tankbryggan, men då var det två stora motorbåtar som tankade under de två timmar vi hade på oss innan djupet blev för litet för oss. Att hamna fel i tidvattenströmmarna straffar sig.  I stället för ca 9-10 tim tog det oss drygt 13 timmar till Brunsbüttel och dessutom handstyr vi numera! Vi hade motström mesta tiden och under flera timmar uppnådde vi den höga hastigheten av 1,5 knop! Det var verkligen strömt. Det är mycket sandbankar även här och vi gick i en smal ränna utanför trafikleden. Medåka fick vi först två timmar innan Kielkanalens slussar ut i Elbe! Slussen var öppen när vi kom fram, så det var bara att köra in. Höjdskillnaden är max 10 cm så slussningen gick fort och vid 23.00 tiden låg vi förtöjda utanför den norska skutan Folkvang i Brunsbüttel marina. Det luktade härlig tjära från allt tågvirke ombord på Folkvang. Tre norska gutter fanns ombord på skutan och vi började prata. Plötsligt befann vi oss på sightseeing tur på skutan trots den sena timmen.  Klart intressant att se hur fint de hade renoverat skutan. Frivilliga insatser framförallt men de får också hjälp från norska staten att  hålla igång den gamla fiskeskutan.

 

fehmarn 003.jpg  fehmarn 004.jpg

Solnedgång över Elbe i höjd med Coxhafen                  Skymning över Elbe nära Brunsbüttel. Gott om

                                                                                       vindkraftverk längs hela Elbe

 

fehmarn 007.jpg  fehmarn 008.jpg

Tre glada finnar satt i sittbrunnen då vi vaknade         Den norska f d fiskeskutan M/K Folkvang, byggd

06.30. De hade inte sovit sedan de kom in vid 02.00    1911 i Nord-Norge, låg vi vid i marinan i

tiden utan stärkt sig med öl och några flaskor vodka   Brunsbüttel, och finnarna utan på oss

 

fehmarn 010.jpg 

Finnarna tyckte de skulle följa i vårt spår, för säkerhets skull?

Slussarna ut i Elbe i bakgrunden. Marinan till höger i bild.

Efter halva Kielkanalen såg vi inte till finnarna längre.